V gledališču Globe še danes uprizarjajo Shakespearova dela, in sicer tako kot pred 400 leti. Foto: EPA
V gledališču Globe še danes uprizarjajo Shakespearova dela, in sicer tako kot pred 400 leti. Foto: EPA
Renesančno gledališče
Nekateri režiserji prisegajo na avtentično postavitev Shakespearovih del. Foto: EPA
Sodobni Richard III.
Sodbni gledališčniki se prav radi lotijo postavitve sodobnih različic Shakespearovih del. Foto: EPA

Shakespearova dela naj bi napisal politik v tudorski Angliji, diplomat in veleposestnik Henry Neville. Akademika sta ugotovila, da je Neville živel v istih letih kot Shakespeare, da se njegovi zapiski iz ječe v londonskem Towerju ujemajo z besedilom v tragediji Henrik VIII. in da je bil zelo blizu southamptonskemu grofu. Temu pa je Shakespeare posvetil svoje sonete.

Zapor kot uvod k tragedijam
Brenda James je še posebej izpostavila Nevillov "postanek" v zaporu v londonskem Towerju okoli leta 1602. Henry Neville se je v zaporu znašel zaradi sodelovanja v zaroti, ki naj bi vodila do strmoglavljenja kraljice Elizabete.

Med prestajanjem zaporne kazni je bil priča usmrtitvam za akcijo, ki jo je v resnici izpeljal sam. Ta izkušnja naj bi bila tudi povod za to, da se je kasneje od bolj radoživih in lahkotnih komedij preusmeril k tragedijam. Letnice se ponovno ujemajo.

Prelom leta 1601
Shakespeare je do leta 1601 slovel kot pisec komedij in zgodovinskih iger, nato pa se je posvetil le mračnjaškim tragedijam. Akademika sta izpostavila še nekaj podrobnosti iz življenja Henryja Nevilla. Politik in diplomat je veliko potoval po Evropi, kar naj bi mu pomagalo osvojiti znanje o deželah, v katere je postavil dogajanje v svojih dramah.

Svetovljanstvo dokaz za ali proti?
A ravno Nevillovo znanje naj bi govorilo tudi proti njegovi identičnosti z osebo Williama Shakespeara. Ann Thompson, profesorica angleškega jezika na kraljevem kolidžu v Londonu, je dejala, da nekdo, ki je prepotoval Evropo, ne bi nikoli mogel zagrešiti takšnih napak v navajanju geografskih posebnosti, kot jih najdemo v Shakespearovih delih.

Shakespeare v resnici kraljica?
Nova teorija bo zagotovo dobila nekaj privržencev, zagotovo pa ne bo pomenila tudi sklepnega poglavja v razpravah o Shakespearovi identiteti, ki se vlečejo že več kot 200 let. Do zdaj so se med kandidati za "vlogo dramatika" znašli že renesančni dramatik Christopher Marlowe, filozof Francis Bacon in celo kraljica Elizabeta I.