O štirih nominirancih se je izrekla žirija, ki jo sestavljajo raziskovalka in literarna kritičarka Tina Bilban (predsednica), dramaturg in gledališki kritik Primož Jesenko, literarna kritičarka Iva Kosmos, literarni kritik in publicist Andrej Lutman in literarna kritičarka Mojca Pišek. Foto: Študentska založba
O štirih nominirancih se je izrekla žirija, ki jo sestavljajo raziskovalka in literarna kritičarka Tina Bilban (predsednica), dramaturg in gledališki kritik Primož Jesenko, literarna kritičarka Iva Kosmos, literarni kritik in publicist Andrej Lutman in literarna kritičarka Mojca Pišek. Foto: Študentska založba
Festival Fabula
Vredno je poseči tudi po zbirkah četverice, ki se je prebila v končnih osem - v prejšnjem krogu so ostali Andrej Blatnik, Mirana Likar Bajželj, Janko Lorenci in Suzana Tratnik. Foto: Festival fabula

V ožji izbor za nagrado Dnevnikova fabula, ki jo časopisna hiša Dnevnik podeljuje avtorjem najboljše slovenske zbirke kratke proze, so se uvrstili Matjaž Brulc z zbirko Kakor da se ne bi zgodilo nič, Tomaž Kosmač z zbirko Punk is dead, Vesna Lemaić s Popularnimi zgodbami in Nataša Sukič s knjigo Otroci nočnih zgodb.

Pripovedi z roba družbe
Brulc, publicist in novinar, ki se lahko pohvali tudi z lastno pesniško zbirko, v zbirki Kakor da se ne bi zgodilo nič prikazuje marginalce, ki jih v našem vse preveč konformističnem svetu "najdemo povsod, kamor pogledamo". Kosmačeve zgodbe v zbirki Punk is dead, v katerih je glavni junak Kosmo, kot pisatelja kličejo prijatelji, so v ožjem izboru že drugo leto zapored, govorijo pa o zapitih ljudeh z družbenega obrobja; v njih je, pravi Kosmač, "devetdeset odstotkov resnice", čeprav se sam ne udeležuje alkoholnih eskapad, o katerih piše.

Tudi Otroci nočnih rož Nataše Sukič pripovedujejo o ljudeh z roba družbe - snov za zgodbe avtorica namreč črpa iz življenjskih pripetljajev homoseksualcev. (Sukičeva, ena izmed prvih predstavnic didžejske kulture v Sloveniji, je med prvimi avtoricami, katerih zgodbe so bile ob izidu prvenca Desperadosi in nomadi (2005) označene za lezbično prozno pisavo.)

Lemaićeva, ki ji je najbližje žanrski preplet grozljivke in znanstvene fantastike, trenutno pa piše svoj prvi roman, je za Popularne zgodbe že dobila nagrado zlata ptica in nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec.

Časopisna hiša Dnevnik bo letos nagrado v vrednosti 4000 evrov za zbirke, ki so izšle v obdobju zadnjih dveh let, podelila petič. Do zdaj so nagrado podelili štirim avtorjem: leta 2006 jo je prejel Nejc Gazvoda za zbirko Vevericam nič ne uide, leta 2007 so jo podelili Katarini Marinčič za zgodbe O treh, leto pozneje Maruši Krese za zbirko Vsi moji božiči, lani pa jo je prejel Peter Rezman za knjigo Skok iz kože.

Podelitev nagrade bo sklepni del največjega literarnega festivala letos
Podelitev nagrade je tradicionalno del festivala zgodbe Fabula. Ta letos kot del prireditve Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010 poteka pod imenom Literature sveta - Fabula 2010. Festival se je ta teden začel z gostovanjem aktualne Nobelove nagrajenke za literaturo, pisateljice Herte Müller, sklenil pa se bo prav s podelitvijo nagrade, ki bo 28. maja v Klubu Cankarjevega doma.