Osrednje prizorišče festivala ostaja Grajski trg, kjer bodo med drugim knjižni sejem, literarni nastopi in Literarno preročišče. Foto: BoBo
Osrednje prizorišče festivala ostaja Grajski trg, kjer bodo med drugim knjižni sejem, literarni nastopi in Literarno preročišče. Foto: BoBo

Želimo malce prevetriti, kako se razvija status knjige kot predmeta čaščenja in oboževanja v času in prostoru ter kako na kultni status nekega dela vplivajo nazorska ter ideološka prepričanja neke dobe.

Programska koordinatorka festivala Petra Kolmančič
Evald Flisar
Osrednji gost festivala je njegov pobudnik, pisatelj Evald Flisar. Foto: BoBo
Za otroke bo v Vetrinjskem dvoru (na fotografiji) postavljena Čitalnica na dvorišču, v izbranih kavarnah bodo ob kavi servirali poezijo. V Klubu KGB bosta spet pripovedovalski večer za odrasle in maraton mariborskih literatov, v dvorani Gustaf Pekarna pa mariborske Mlade rime. Foto: BoBo
Najbolj priljubljena tuja knjiga med bralci UKM-ja je klasika: Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova. Foto: Mladinska knjiga

Z uradno slovesnostjo v univerzitetni knjižnici se bodo danes začeli 18. Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Osrednja tema letošnjega festivala, ki bo potekal do 25. aprila, so kultne, prepovedane in trendovske knjige.

"Kultne zato, ker želimo malce prevetriti, kako se razvija status knjige kot predmeta čaščenja in oboževanja v času in prostoru ter kako na kultni status nekega dela vplivajo nazorska ter ideološka prepričanja neke dobe," je na novinarski konferenci povedala programska koordinatorka festivala Petra Kolmančič.

"Ugotavljamo, da je nekoč vladala ideološka cenzura, danes pa je vse močnejša ekonomska cenzura, ki je lahko v nekaterih primerih še hujša kot politična cenzura," je dodala.

Trendovske knjige so po besedah Kolmančičeve izbrali zato, ker želijo raziskati, kaj poleg užitka in ugodja pri branju ter prepričevalnega oglaševalskega komuniciranja še vpliva na izjemno priljubljenost knjige ali avtorja.

Ste za knjižni turnir pingponga?
Osrednje prizorišče festivala ostaja Grajski trg, kjer bodo med drugim knjižni sejem, literarni nastopi in Literarno preročišče. Slovesno odprtje festivala bo že po tradiciji v petek v Univerzitetni knjižnici Maribor, kjer bodo med drugim postavili razstavo najbolj priljubljenih knjig med bralci. Zvečer bo v kinu Udarnik "knjižni pingpong turnir", na katerem bodo pisatelji, pesniki in prevajalci igrali namizni tenis s svojimi knjigami.

V soboto sledi 15. pesniški turnir Založbe Pivec, največ dogodkov pa bo prihodnji teden. Na Literarni postaji Mariborske knjižnice bo spregovoril pobudnik Slovenskih dnevov knjige Evald Flisar, v intervjuju na Radiu Maribor Svetlana Makarovič, na Filozofski fakulteti Primož Suhodolčan in na II. gimnaziji Matjaž Pikalo. Na okrogli mizi na Televiziji Maribor bodo razpravljali o kultnih knjigah v slovenskem prostoru, v radijski tribuni Radia Maribor o trendovskih knjigah.

O kultnih knjigah v času herojev bo v Umetnostni galeriji Maribor predavala antropologinja Vesna Vuk Godina. Društvo za evropsko zavest bo pripravilo okroglo mizo na temo prepovedanih knjig in na Trgu svobode knjižni bunker, kjer bo mogoče brskati po prepovedanih knjigah.

Ker naj bi po navadi iz Katalonije ob svetovnem dnevu knjige ljudem podarili knjige in rože, so na pobudo nove direktorice MKC Maribor Maje Malus Azhdari uporabniki Kulturnega centra Pekarna pred upravno stavbo posadili 50 vrtnic, s čimer so želeli simbolično povezati vse dejavne na tem območju.

Slavnostni govornik na odprtju literarnega festivala, ki ga v počastitev svetovnega dneva knjige prireja Mladinski kulturni center Maribor s partnerskimi organizacijami, bo državni sekretar na ministrstvu za kulturo Anton Peršak, zbrane pa bo nagovorila tudi mariborska podžupanja Jelka Černivec.

Kaj najraje berejo Mariborčani?
Ob tej priložnosti bodo v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) postavili razstavo najbolj priljubljenih knjig med bralci. Po besedah soavtorja razstave Boruta Gombača je v ožji izbor prišlo okoli sto knjig, ki prihajajo iz zelo različnih zvrsti. Med tujimi knjigami je zmagal roman Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova, med slovenskimi pa Čarovnikov vajenec Evalda Flisarja, ki je tudi osrednji gost Slovenskih dnevov knjige v Mariboru.

V UKM bodo postavili na ogled prepovedane knjige iz svojih in arhivov Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK). Fotografinja Maja Šivec pa je pripravila razstavo Nevidne koordinate kultnih knjig.

Želimo malce prevetriti, kako se razvija status knjige kot predmeta čaščenja in oboževanja v času in prostoru ter kako na kultni status nekega dela vplivajo nazorska ter ideološka prepričanja neke dobe.

Programska koordinatorka festivala Petra Kolmančič
18. Slovenski dnevi knjige v Mariboru
18. Slovenski dnevi knjige v Mariboru