Nov roman Ferija Lainščka se naslanja na legendo o ciganskem kovaču, ki je Jezusa na križ pribil le s tremi žeblji. Foto: Mladinska knjiga
Nov roman Ferija Lainščka se naslanja na legendo o ciganskem kovaču, ki je Jezusa na križ pribil le s tremi žeblji. Foto: Mladinska knjiga
Lainšček je zelo ploden slovenski pisatelj. Foto: RTV SLO

Najnovejši Lainščkov roman nosi naslov Nedotakljivi, mit o Ciganih. Roman uvaja legenda o ciganskem kovaču, ki je skoval žeblje, s katerimi so križali Ješuo ben Miriama. A Cigan zadnjega žeblja ni mogel več "pogasiti", zato so Jezusa pribili na križ s tremi žebljii, četrti žebelj pa še zmeraj razbeljen potuje z enega konca sveta na drugega in preganja njegove potomce. Predstavitev knjige je bila v ljubljanskem Jazz clubu Gajo.

Osrednji moški liki
Prvoosebni pripovedovalec romana je Lutvija Belmoldo aus Shakahi Gav, nesojeni ciganski kralj iz Malega Panona, romaneskna pripoved pa sicer razgrinja usodo štirih romskih generacij, prikazanih skozi osrednje moške like.

To so še ded Jorga Mirga, romunski Rom, ki uide iz nacističnega taborišča in po drugi svetovni vojni pribeži v Titovo Jugoslavijo, oče Ujaš Mirga, tihotapec s tržaške tržnice Ponte Rosso in sin Dono Belmoldo Mirga, otrok osemdesetih in protagonist iz časa neposredno pred razpadom komunistične Jugoslavije.

Časovno in geografsko široko razprta freska je z vlogo osrednjega protagonista osrediščena v temeljit in neizprosen razmislek o romskem življenju in usodi, ter se zato dotika aktualnih vprašanj. Vsebina z zunajliterarnimi sporočili tako želi prispevati k strpnosti in razumevanju tega nomadskega ljudstva.