Dan Brown naj bi profesorja Roberta Langdona tokrat poslal v sam Washington. Foto: EPA
Dan Brown naj bi profesorja Roberta Langdona tokrat poslal v sam Washington. Foto: EPA
Tom Hanks, Angeli in demoni
V Angelih in demonih skuša Langdon (v filmski različici ponovno Tom Hanks) rešiti Vatikan pred maščevanjem iluminatov.

Podatek je "ušel" režiserju Ronu Howardu, ki je posnel filmsko različico reševanja velike skrivnosti o svetem gralu in je trenutno zaposlen s snemanjem filma po knjigi Angeli in demoni. Howard je besede o tem, da je Brown končal pisanje svoje tretje knjige o simbolistu s Harvarda Robertu Langdonu, zaupal v intervjuju za televizijsko oddajo Entertainment Tonight.

Odklepanje skrivnosti s Salomonovim ključem
Podobno kot liki Brownovih del pa ostajajo skrivnostni pisateljevi založniki, ki so ob preverjanju novice razkrili le, da Brown napreduje. "Za zdaj še ne moremo z vami deliti niti naslova niti datuma izdaje," je povedala predstavnica založbe Doubleday, Suzanne Herz. Če gre verjeti govoricam, bo Brownovo najnovejše delo nosilo naslov The Solomon Key (Salomonov ključ), Langdon pa bo tokrat razkrival prostozidarsko središče Washington.

Potem ko je Da Vincijeva šifra navdušila številne bralce po vsem svetu, čakajo ljubitelji Brownovega pisanja na nove Langdonove prigode od leta 2003. Če si je knjiga, prodali so 70 milijonov izvodov, po vsem svetu nabrala številne oboževalce, pa si je s svojim pogledom na Jezusovo zgodbo in s tem povezano zaroto Katoliške cerkve nakopala nasprotnike v Vatikanu.

Angeli in demoni pred vrati
Entertainment Tonight je Howarda poiskal v Ženevi, kjer se ukvarja še z zadnjimi detajli filmske predelave Brownovega romana Angeli in demoni. Premiera filma je napovedana za 15. maj. V vlogi profesorja Langdona se tudi tokrat predstavlja Tom Hanks, družbo pa mu delajo Ayelet Zurer, Ewan McGregor, Stellan Skarsgard in drugi.

Knjiga Da Vincijeva šifra se med drugim osredotočala na katoliško sekto Opus Dei in jo prikazala kot tolpo maščevalnih morilcev, triler Angeli in demoni pa v središče postavlja starodavno skrivno bratovščino Illuminati. Zgodba se torej ponovno vrti okoli harvardskega profesorja Roberta Langdona, ki naleti na truplo z vžganim simbolom iluminatov, znanstvenikov, ki so se v 16. stoletju v Rimu uprli Katoliški cerkvi.

Umor uglednega znanstvenika v profesorju porodi sume, da je red oživel in da pripravlja veliko maščevanje. Langdon se skupaj s hčerko umorjenega fizika Vittorio Vettra odpravi v Vatikan, da bi raziskal umor in skrivnost starodavnega reda. Zgodba je postavljena ravno v čas, ko kardinali v Sikstinski kapeli volijo novega papeža, in izkaže se, da napad na Vatikan pripravljajo tudi iluminati. Ameriški pisatelj Dan Brown je roman napisal leta 2000, tri leta pred Da Vincijevo šifro.

M. K.