Foto:
Foto:

Gre za zbirko esejev o kulturah in politikah Latinske Amerike, ki so med leti 1996 in 1999 izhajali v Reviji 2000. Marko Jenšterle, ki je bil tudi dopisnik časopisne hiše Delo iz Buenos Airesa, v delu razblinja stereotipe o teh krajih, ki pri nas veljajo za eksotične.

Prek tem, ki bralce pritegnejo, se Jenšterle odmakne od Latinske Amerike potopisov in predstavlja "tisto pravo", je med drugim v spremni besedi h knjigi zapisala etnologinja Mojca Terčelj.

Po prekinitvi dopisništva se je Marko Jenšterle vrnil na kontinent kot spremljevalec Slovenskega mladinskega gledališča na gostovanju v Mehiki. Od takrat je ambasador slovenske kulture na tej celini, posreduje pa tudi pri gostovanju latinskoameriške kulture pri nas - med drugim je zaslužen za lanske nastope slavne argentinske pevke Mercedes Sosa in za gostovanje argentinskega skladatelja Ariela Ramireza. Ves čas pa sodeluje tudi z mnogimi časopisi, revijami in radijskimi postajami, v katerih objavlja prispevke s področja latinskoameriške kulture in politike.