Pot okoli žice promovirajo na vsakoletnem pohodu okrog Ljubljane. Foto: BoBo
Pot okoli žice promovirajo na vsakoletnem pohodu okrog Ljubljane. Foto: BoBo

Njen avtor Aleksander Jankovič Potočnik je na predstavitvi dejal, da se spomin na fizične utrdbe iz časa vojne v Ljubljani ne ohranja, kar je tudi glavni razlog za nastanek knjige.

"Medtem ko je spomin na dogajanje med vojno v Ljubljani še zelo živ, ne nazadnje vsako leto poteka pohod ob žici, zelo malo ljudi dejansko ve, kaj je fizično obstajalo na tem območju," je pojasnil Jankovič Potočnik in dodal, da se mu je to področje zdelo potrebno izpopolnitve, zaradi česar se je lotil pisanja knjige.

Kot je pojasnil, je spomin na utrdbe izginil predvsem zato, ker so bili bunkerji kmalu po vojni fizično odstranjeni, fotografskega materiala je bilo relativno malo, načrtov pa sploh ni bilo.

Vodja projekta in direktor zavoda Ad Pirum Anton Marn je na predstavitvi povedal, da pot okoli žice promovirajo na vsakoletnem pohodu okrog Ljubljane. Kot je pojasnil, so ugotovili, da se vsako leto na pohodu predvsem med mlajšimi generacijami pojavljajo vprašanja, za kaj je pravzaprav sploh šlo, kar je bil tudi povod za nastanek knjige.

Knjiga Žica okrog Ljubljane je sicer druga v seriji utrdboslovne dejavnosti zavoda Ad Pirum, prva knjiga z naslovom Utrdbe na Slovenskem je namreč izšla že leta 2007. Kot je povedal Jankovič Potočnik, je bil njihov cilj raziskati utrdbeni sistem v Sloveniji, saj gre po njegovih besedah za precej neodkrito področje.