Naslovnica Fitzgeraldovega velikega romana. Foto: Wikipedia Commons)
Naslovnica Fitzgeraldovega velikega romana. Foto: Wikipedia Commons)

"In vsa ta dela lahko vsakdo brezplačno uporabi, znova uporabi in nadgradi za kogar koli – brez plačila," je za National Public Radio (NPR) povedala Jennifer Jenkins, profesorica prava na univerzi Duke, ki vodi Center za raziskovanje javne domene.

Potek avtorskih pravic po 95 letih
Vsako leto se s 1. januarjem izvzame niz objavljenih del iz omejitev avtorskih pravic. V ZDA so nekoč avtorske pravice potekle po 75 letih, vendar je ameriški kongres leta 1998 podaljšal rok veljavnosti avtorskih pravic za dela, objavljena med letoma 1923 in 1977, na 95 let.

In tako je že za 5. januar napovedan izid romana z naslovom Nick, ki prinaša – tako kot številne stvaritve zadnjih let – predzgodbo Velikega Gatsbyja. Knjiga je delo Michaela Farrisa Smitha, znanega po naslovih Blackwood, The Fighter in Desperation Road. V prihajajočem romanu bomo lahko spremljali Nicka Carrawaya, pripovedovalca v Velikem Gatsbyju, preden je spoznal nesrečnega milijonarja Jaya Gatsbyja.

Roman Nick izide 5. januarja. Foto: Goodreads
Roman Nick izide 5. januarja. Foto: Goodreads

Pri založbi Little, Brown and Company so roman napovedali kot priložnost, da Nick "iz sence stopi pod žaromete". Glede zapleta pa so pri založbi razkrili, da se bo "junak opotekal od opustošenja, ki ga je na lastni koži izkusil v bojnih jarkih prve svetovne vojne". Nick se bo podal na "pot odrešitve, ki ga popelje od strastne, na propad obsojene romance v Parizu do dih jemajoče norije v New Orleansu, kjer prav tako ne manjka razvrata in nasilja".

Tudi deli Hemingwaya in Huxleyja
Z letom 2021 so poleg Velikega Gatsbyja v javni domeni med drugim tudi knjige Mrs. Dalloway (v slo. prevodu Gospa Dalloway) Virginie Woolf, zbirka kratkih zgodb In Our Time Ernesta Hemingwaya, The Secret of Chimney (v slo. prevodu Skrivnost dimnikov) Agathe Christie, Those Barren Leaves Aldousa Huxleyja in The Painted Veil (v slo. prevodu Pisani pajčolan) W. Somerseta Maughama.

Poleg knjig so v javni domeni končale tudi glasbene in filmske stvaritve iz ZDA z letnico objave 1925, ki jih je s tem mogoče brezplačno deliti na spletu. Dela bodo tako tudi lažje dostopna za preučevanje, glasbeniki pa bodo lahko pri svojem ustvarjanju eksperimentirali in uporabili dele pesmi starejše generacije, klasični liki pa bodo lahko zaživeli nova življenja in bodo deležni novih interpretacij.