Lani so v založbi Mladinska knjiga izdali 222 novih knjižnih naslovov in 110 ponatisov v nakladi skoraj 620 tisoč izvodov. Leto je ključno zaznamovala epidemija, zaradi katere so bile knjigarne štiri mesece zaprte. Foto: BoBo
Lani so v založbi Mladinska knjiga izdali 222 novih knjižnih naslovov in 110 ponatisov v nakladi skoraj 620 tisoč izvodov. Leto je ključno zaznamovala epidemija, zaradi katere so bile knjigarne štiri mesece zaprte. Foto: BoBo

Med novimi romani naše največje založbe je vodja uredništva leposlovja Andrej Ilc izpostavil Sto let slepote avtorja Romana Rozine in roman Romana Gluvića Požri se Robi, opozoril pa je še na izbor iz umetniške produkcije igralke Alje Tkačev ter na knjigo Erike Johnson Debeljak z naslovom Devica, kraljica, vdova, prasica.

Za otroke bodo izdali antologijo Rozimnice Andreja Rozmana – Roze, ki jo bodo krasile podobe različnih ilustratorjev, zlasti pa Zvonka Čoha. V programu za otroke je urednik navedel še slikanico Zajčkova hišica Anje Štefan in ilustratorke Hane Stupica ter nove knjige Boštjana Gorenca – Pižame, Tinke Bačič, Nataše Konc Lorenzutti in Nine Mav Hrovat.

Med prevodi iz tujih jezikov je Ilc poudaril slikanici angleškega avtorja Jona Klassna, pri serijah za otroke pa je omenil zbirko Trio Golaznikus Andreja Skubica, ki se bo letos sklenila s sedmo in osmo knjigo. Nadaljuje se tudi priljubljena zbirka Pasji mož avtorja Dava Pilkeyja, poleg tega se obeta ponatis njegovega Kapitana Gatnika.

Kateri naslovi so bili najbolj zaželeni v letu 2020 v največji verigi slovenskih knjigarn?

Letos bodo izšli tudi štirje izvirni mladinski romani domačih avtorjev. Trije so bili nominirani za modro ptico: delo Irene Androjna, Suzane Tratnik in Davorke Štefanec, z novim romanom se bo predstavil tudi Vinko Möderndorfer. Ilc je omenil še fantazijski roman Terryja Pratchetta, ki ga bo prevedel Boštjan Gorenc – Pižama, po Ilčevih besedah bo Pratchett končno dobil sogovornika v slovenščini. Izšel bo tudi dnevnik poljskega dekleta Renie Spiegel, ki je nastal med holokavstom.

Iz poezije je Ilc izpostavil knjigo izbranih pesmi pokojnega Petra Kolška, svojo pesniško zbirko Zastali čas bo dobila Saša Pavček. Omenil je tudi knjigo Na balkonu visoke hiše, ki je izšla v zbirki Kondor. Gre za antologijo najkrajše slovenske pripovedi.

Med prevodnimi deli je Ilc napovedal zbirko poezije Nobelove nagrajenke Louise Glück Zimski recepti iz kolektiva in dolgo pričakovani nov prevod Tolstojevega romana Vojna in mir ter Travniške kronike Iva Andrića. Sledila bo še vrsta sodobnih romanov, med njimi Vegaterijanka južnokorejske pisateljice Han Kang, Vsak od nas biva na tem svetu po svoje francoskega pisatelja Jean-Paul Duboisa ter roman francoske pisateljice Karine Tuil Človeške stvari.

Med drugim bo izšel roman avtorja bosanskih korenin Saše Stanišića Čigav si, knjiga Beograjski trio priznanega srbskega režiserja Gorana Markovića, izšlo pa bo tudi nekaj knjig avtorjev, ki so med slovenskimi bralci že znani, kot je Haruki Murakami. Ilc je opozoril tudi na začetek izhajanja trilogije Dežela drugih francoske pisateljice Leile Slimani.

Sodelavec MMC-ja Slavko Jerič je vzel pod drobnogled zadnje desetletje v športu. Foto: MMC RTV SLO
Sodelavec MMC-ja Slavko Jerič je vzel pod drobnogled zadnje desetletje v športu. Foto: MMC RTV SLO

Prihaja nova uspešnica Bagole in priročnik Šaleharja

Vodja uredništva priročnikov Urška Kaloper je napovedala izid nove knjige Aljoše Bagola, ki se je lani podpisal pod eno največjih uspešnic lanskega in predlanskega leta Kako izgoreti. V novi knjigi Kako biti srečen in živeti svoj prav na svoj pronicljiv način piše, da je naša sreča odvisna le od tega, ali znamo odkriti in uresničiti svojo enkratnost oziroma od poguma, da se v celoti sprejmemo in zaživimo v svoji celovitosti. Izdali bodo tudi novo delo Mihe Šaleharja, ki jo bo posvetil moškim srednjih let, in sicer v duhovitem Priročniku za njihovo uporabo, razumevanje in preprečevanje neizbežnega. Njegov Duh česa je bil prodan v skoraj 6000 izvodih, zdaj pa se bo posvetil moškim srednjih let. Ilustracije bo tako kot pri prvencu prispevala Neja Engelsberger.

Sodelavec MMC-ja Slavko Jerič bo izdal knjižni pregled športnega desetletja

Pred nekaj dnevi so izdali knjigo Vide Igličar 100 dni za boljšo mene, čez nekaj dni pa bo izšla nova knjiga terapevtke Veronike Podgoršek Moje življenje – moja knjiga. Spomladi bo posodobitev doživela biblija ekološkega vrtnarjenja Ekološko vrtnarjenje za vsakogar Jerneje Jošar, sodelavec MMC-ja Slavko Jerič bo pripravil edinstven pregled športnega desetletja, kot krono vsega pa Urška Kaloper napoveduje monografijo Svet v presežnikih, ki jo za jesen pripravljata Karel in Marjeta Natek.

Obeta se še izid monografije 100 najlepših gradov na svetu – med njimi bosta tudi slovenska blejski in predjamski grad, 30. obletnici osamosvojitve pa se bodo poklonili s serijo knjig Zlata Slovenija.

V zbirki Esenca, ki letos praznuje 15 let, bodo izdali knjigo O robotih in ljudeh Laurence Devillers in delo Billa Brysona o človeškem telesu. Med drugim se obeta knjiga Igra po dansko Iben Sandahl, priročnik za vzgojo uravnoteženih, trdoživih in zdravih otrok skozi prosto, nestrukturirano igro, za mlajše bralce pa bo knjiga Nike Kovač Pisma tebi.