Z desetnico Društvo slovenskih pisateljev nagradi najboljše mladinsko delo. Foto: epa
Z desetnico Društvo slovenskih pisateljev nagradi najboljše mladinsko delo. Foto: epa

V finale so se uvrstila dela Velike oči male budilke Boruta Gombača, Detektiv Zdravc Gorana Gluviča, Škrat Škrip Škrap nagaja rad Marka Kravosa, Ledene magnolije Marjane Moškrič, Muc Langus & čarovnička Gajka Vinka Möderndorferja, Lovci na petarde Bogdana Novaka, Usodni telefon Slavka Pregla, Pica je kraljica! Primoža Suhodolčana, Kar je moje, je tudi tvoje: zgodbice o živalih Marjana Tomšiča in Prijatelja Janje Vidmar. Desetnico so prvič podelili lani, ko jo je za Letečo ladjo dobil Mate Dolenc, letošnjega zmagovalca pa bodo razglasili 25. maja.

"Podelili bi lahko tri nagrade"
Člani žirije, v kateri so odločali Jože Hudeček, Ciril Zlobec, Suzana Tratnik, Tea Štoka, Mitja Čander in France Forstnerič, so izbrali vsak deset kandidatov, za katere so presodili, da si zaslužijo nagrado. Izbirali so lahko med deli, izdanimi v zadnjih treh letih, Jože Hudeček pa je opozoril, da bi lahko podelili tri nagrade, saj se v isto kategorijo uvrstijo dela o mladini, za mladino in za otroke. Pri izbiri del je pomagala tudi zunanja svetovalka in doktorica mladinske književnosti Dragica Haramija.

Desetnica za zbujanje pozornosti
Ob razglasitvi nominirancev so pri Društvu slovenskih pisateljev opozorili tudi na težak položaj mladinske književnosti. Predsednik DSP-ja Vlado Žabot meni, da se država ne zaveda pomembnosti mladinske literature, ki vzgaja poznejše odrasle bralce. Njegovemu mnenju se je pridružil tudi Jože Hudeček, ki je dodal, da bi se oblast morala "bolj ukvarjati s svojim podmladkom in finančno izraziteje podpirati tovrstno literaturo", ne pa da se do nje obnaša, kot da je drugorazredna literatura. Prav zato, da bi se mladinska književnost večkrat znašla v središču (medijske) pozornosti, so lani ustanovili desetnico.