Foto:
Foto:

Prvi lavreat je Mate Dolenc, ki je desetnico dobil za Mladikino zbirko sedemnajstih kratkoproznih besedil Leteča ladja. Tako je odločila žirija v sestavi Ciril Zlobec (predsednik), Tea Štoka, Suzana Tratnik, France Forstnerič, Jože Hudeček in Mitja Čander.

Nagrajenec je od Matjaža Bizjaka, direktorja Prešernove družbe, ki je uradna pokroviteljica nagrade, prejel ček za 500.000 SIT.

Za desetnico so se poleg Dolenca potegovali še Goran Gluvič, Miroslav Košuta, Svetlana Makarovič, Vinko Moederndorfer, Dim Zupan, Primož Suhadolčan, Bina Štampe Žmavc, Janja Vidmar in Slavko Pregl. Zadnja dva nominiranca sta se med izborom kandidaturi odpovedala, tako da je žirija izbirala med osmimi kandidati.

Za desetnico so se potegovale knjige, ki so na področju otroške in mladinske literature izšle v zadnjih treh letih. Zmagovalno Dolenčevo delo na pretanjen način prikazana pisateljevo ljubezen do morja, primorcev, pomorščakov. V skoraj vseh svojih mladinskih in tudi nemladinskih besedilih se Dolenčevo pisanje dotika morja kot primarnega človeškega habitusa.