Jamajški pesnik Linton Kwesi Johnson (67), pionir dubpoezije. Foto: EPA
Jamajški pesnik Linton Kwesi Johnson (67), pionir dubpoezije. Foto: EPA

"Njegova politična ognjevitost in neutrudno preučevanje preteklosti sta resnično pinterjanska," je povedala članica žirije Claire Armitstead, ki zatrjuje, da so med letošnjimi nominiranci v nekaj trenutkih izbrali zmagovalca.

Dodala je, da ji je v čast, da so nagrado podelili "živi legendi", poroča britanski Guardian.

Nagrado za družbeni angažma, poimenovano po dramatiku in dobitniku Nobelove nagrade Haroldu Pinterju, angleško združenje Pen podeljuje britanskim pisateljem ali pisateljem v Veliki Britaniji.

Johnson je prvi temnopolti pesnik s pesmimi, objavljenimi v zbirki modernih klasikov založbe Penguin. Najodmevnejša je bila njegova pesniška zbirka Mi Revalueshanary Fren.

Johnson je ob novici dejal, da so "nagrade hranilo ega vsakega umetnika", da je "vselej lepo dobiti priznanje", in to še posebno, če gre za nagrado v spomin na Pinterja – "svobodnega misleca, protiimperialista in borca za človekove pravice".

V jamajškem narečju ob reggaejevskih taktih
Johnson se je rodil na Jamajki leta 1952, leta 1963 pa se je preselil v London in se kot najstnik pridružil Črnim panterjem. Njegova prva zbirka poezije Voices of the Living and the Dead je izšla leta 1974, njegova prva LP-plošča Dread Beat an'Blood pa leta 1978. Poezijo piše v jamajškem narečju in jo podaja skozi reggaejevske takte, vanjo vključuje zgodbe o policijskem nasilju in življenju na ulicah Brixtona. Njegovo pisanje je dobilo oznako t. i. dubpoezija.

Doslej so nagrado med drugim dobili Lemn Sissay, Chimamanda Ngozi Adichie in Margaret Atwood. Johnsonu jo bodo predvidoma izročili 12. oktobra na slovesnosti v Britanski knjižnici.