Na letošnjo noč knjige, torej aprila, se je Rushdie mudil v Madridu. Foto: EPA
Na letošnjo noč knjige, torej aprila, se je Rushdie mudil v Madridu. Foto: EPA

Nagrada je namenjena britanskim pesnikom in pisateljem, ki živijo in ustvarjajo v Veliki Britaniji. Rushdieju jo bodo izročili 9. oktobra v Britanskem muzeju v Londonu.

V Indiji rojeni pisatelj je v hipu prepoznaven predvsem po zaslugi romana Satanski stihi, zaradi katerega so iranske oblasti na njegovo glavo razpisale fatvo.

Kot je povedala Pinterjeva vdova Antonia Fraser, ki je tudi članica žirije za nagrado, je Pinter globoko občudoval delo Salmana Rushdieja, še preden sta se sploh spoznala. "Ta nagrada bi Haroldu, ki je Rushdieja cenil tako zaradi njegovega literarnega ustvarjanja kot tudi zaradi njegovega osebnega poguma, veliko pomenila," je dodala na razglasitvi nagrajenca.

Rushide je ob tem dejal, da je ganljivo sprejeti nagrado, ki se imenuje po njegovem prijatelju Haroldu Pinterju, in stopati po sledi dosedanjih dobitnikov te nagrade.

V ugledni družbi
Nagrado podeljujejo od leta 2009. V prejšnjih letih so bili dobitniki Tom Stoppard, Carol Ann Duffy, David Hare Hanif Kureishi in Tony Harrison.

S svojimi deli se Rushdie redno pojavlja na skoraj vseh seznamih finalistov za najuglednejše svetovne literarne nagrade. V slovenščino je prevedenih več njegovih del: romani Satanski stihi, Otroci polnoči, Tla pod njenimi nogami, Klovn Šalimar in Mavrov poslednji vzdih, delo Luka in ogenj življenja ter zbirki kratke proze Vzhod, Zahod ter Harun in morje zgodb.