Makedonsko-slovenska pesnica in pisateljica Lidija Dimkovska je letošnja dobitnica evropske nagrade za poezijo Petru Krdu, ki jo podeljuje Književna opština Vršac. Foto: BoBo
Makedonsko-slovenska pesnica in pisateljica Lidija Dimkovska je letošnja dobitnica evropske nagrade za poezijo Petru Krdu, ki jo podeljuje Književna opština Vršac. Foto: BoBo
Lidija Dimkovska
Pisateljica, pesnica in prevajalka Lidija Dimkovska v Sloveniji živi 15 let, piše pa v makedonščini. Foto: Tihomir Pintar

Petruja Krduja za poezijo , ki jo podeljuje Književna opština Vršac, s čimer je postala do zdaj tudi najmlajša književnica, ki je dobila to lovoriko.

V sredo so v Beogradu predstavili njen roman Skrivna kamera, ki je izšel pri Agori v prevodu Uroša Pajića. Predstavitev je prav tako doživela njena knjiga pesmi Najbliže najdaljem, ki je izšla pri Književni opštini Vršac v prevodu Duška Novakovića. Poezija Lidije Dimkovske nakazuje moč in miselno dimenzijo starodavnega makedonskega jezikovnega izraza, so ob tem zapisali pri srbskem dnevniku Novosti.

Povezovalna vloga nagrade
Književna opština Vršac, ki na edinstven način združuje književnike in ljubitelje književnosti, je bila ustanovljena leta 1972 na pobudo Vaska Pope. Petru Krdu je od leta 1976 najprej kot pesnik in pozneje kot glavni urednik in predsednik pripomogel k temu, da je postala mednarodno prepoznavna. Nagrado bienalno podeljujejo od leta 1987, od leta 2011 pa nosi ime po Petruju Krduju. Ideja nagrade je spoznavanje in zbliževanje kulture in literature države, ki nagrado podeljuje in države lavreata.

Dimkovsko je za letošnjo prejemnico izbrala žirija v sestavi glavnega in odgovornega urednika Književne opštine Vršac Draška Ređepa, romunske pesnice in ene od kandidatk za Nobelovo nagrado za literaturo Ane Blandiana ter ruskega pesnika Vjačeslava Kuprijanova, ki je pred časom tudi sam prejel to nagrado.

Med dosedanjimi prejemniki nagrade so še Justo Jorhe Padron iz Španije, Tomas Tranströmer iz Švedske, Miodrag Pavlović iz Srbije, Ana Blandiana iz Romunije, Vesna Parun iz Hrvaške, Petru Krdu iz Srbije in Adam Zagajewski iz Poljske.

Nagrado bodo Dimkovski podelili danes, v sredo pa so v Beogradu že predstavili njen roman Skrivna kamera in knjigo pesmi Najbliže najdaljem.