Spletni velikan Amazon bo angleški prevod knjige naročnikom začel razpošiljati že prvega septembra. Foto: Amazon
Spletni velikan Amazon bo angleški prevod knjige naročnikom začel razpošiljati že prvega septembra. Foto: Amazon
Dekle z zmajskim tatujem
Uspešnost tako literarne kot filmske franšize bo seveda vzrok, podobno kot gre to z Jamesom Bondom, za nastajanje vedno novih delov. Foto: Kolosej

Dekletu z zmajskim tatujem, Dekletu, ki se je igralo z ognjem in Dekletu, ki je dregnilo v osje gnezdo se bo na knjižnih policah konec avgusta pridružil roman Dekle v pajkovi mreži; napisal ga je švedski novinar David Lagercrantz. Še zanimivost: v švedščini bo roman pravzaprav naslovljen Det som inte dödar oss, kar bi dobesedno pomenilo To, kar nas ne ubije.

Stieg Larsson je pred svojo nenadno smrtjo leta 2004 napisal okoli 200 strani četrtega dela serije Millenium, vendar pa ta poglavja ne bodo vključena v Lagercrantzev roman. Zgodba se bo še naprej vrtela okoli glavnih likov iz prejšnjih treh romanov: briljantne hekerke Lisbeth in raziskovalnega novinarja Mikaela. Roman je menda že spisan, izide 27. avgusta, že zdaj pa so menda dogovorjeni prevodi v kar 38 jezikov.

Tudi naslovnica Dekleta v pajkovi mreži prinaša znano ikonografijo: na njej bo gol ženski hrbet s prepoznavnim zmajskim tatujem. Obenem bo izšel tudi ponatis prejšnjih treh knjig, katerih nove naslovnice se bodo ujemale s četrtim delom.

Kot je povedal Lagercrantz, soavtor življenjepisa nogometnega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića, mu je Larsson zapustil niz zamisli, ki jim lahko sledi, vseeno pa bo ustvaril lastne spletke. "Nadaljeval bom njegovo zapuščino, obdržal njegove like, vendar pa moram dati tudi nekaj svojega," je napovedal.

Dobri obeti
Britanski založnik Christopher MacLehose je Lagercrantza že pohvalil kot "izjemnega romanopisca" in "izvrstnega pripovedovalca": "Njegov roman iz serije Millenium briljantno nadaljuje začeto zgodbo o Salanderjevi in Blomqvistu." Lagercrantz je sicer pred kratkim izdal tudi roman Fall of Man in Wilmslow, s katerim tematizira samotno smrt Alana Turinga.

Larsson je leta 2004 umrl zaradi srčne kapi, star je bil 50 let. Njegovi trije romani, po katerih so posneli tudi filme, so dosegli 80 milijonov prodanih izvodov po vsem svetu. Trilogija je začela izhajati šele po Larssonovi smrti, tako da avtor sam nikoli ni užival v sadovih svojega bajnega uspeha.