V centru bo svoje mesto dobila tudi knjižna zbirka Tomaža Šalamuna, ki jo je javnosti v uporabo zaupala Metka Krašovec. Foto: BoBo
V centru bo svoje mesto dobila tudi knjižna zbirka Tomaža Šalamuna, ki jo je javnosti v uporabo zaupala Metka Krašovec. Foto: BoBo
Tomaž Šalamun
Center za poezijo Tomaža Šalamuna bo oblikovan tako v kulturne kot študijske namene. Foto: BoBo

Center urejajo v prostorih Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JVKDS) na Cankarjevi cesti. Odprli ga bodo prihodnji torek, 27. decembra, na drugo obletnico Šalamunove smrti. Slovesno odprtje bo potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, slavnostni govornik pa minister za kulturo Tone Peršak.

V JSKD-ju želijo, da bi s centrom pesniška beseda v samem središču Ljubljane pridobila nov prostor, posvečen liriki, ki bo obenem knjižnica, dokumentacijski center in ustvarjalni prostor, namenjen pa bo tako kulturnemu kot študijskemu udejstvovanju.

V centru bo dobila svoj prostor knjižna zbirka Tomaža Šalamuna, ki jo je javnosti v uporabo zaupala Metka Krašovec, njen skrbnik pa bo pisatelj in urednik Aleš Šteger. Zbirka vsebuje knjige poezije, literarne teorije in leposlovja, v njej pa je tudi precej izvirnih knjig uglednih tujih avtorjev s posvetili. Prav tako so v zbirki vse Šalamunove avtorske knjige in prevodi njegove poezije v 20 tujih jezikov ter revije, v katerih so objavljene njegove pesmi.

V JSKD-ju upajo, da bo prostor s pomočjo sodelovanja z Društvom slovenskih pisateljev, Zvezo kulturnih društev Slovenije, številnimi založbami ter pesniškimi iniciativami doma in po svetu postal center za poezijo tako na državni kot tudi na mednarodni ravni. Zasnovan je po idejnem načrtu Dekleva-Gregorič arhitektov.

V spomin na enega najpomembnejših slovenskih pesnikov zadnjega pol stoletja
Tomaž Šalamun (1941-2014), eden najboljših in najplodnejših slovenskih pesnikov, je na pesniško prizorišče vstopil z zbirko Poker leta 1966. Bil je osrednji literarni predstavnik slovenske neoavantgarde, zlasti konceptualizma. Sodeloval je pri različnih umetniških projektih in v skupini literarnih in likovnih umetnikov OHO. V približno petih desetletjih delovanja je izdal blizu 50 pesniških zbirk, njegovo poezijo pa je mogoče prebirati v številnih prevodih in antologijah.