Na novoodkriti ilustraciji je prikazan obisk četrtega planeta in zoprnega uradnika, na katerega na svoji poti naleti Mali princ. Foto:
Na novoodkriti ilustraciji je prikazan obisk četrtega planeta in zoprnega uradnika, na katerega na svoji poti naleti Mali princ. Foto:
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery je bil tudi navdušen pilot. Njegovo letalo je bilo leta 1944 med raziskovalno misijo strmogljavljeno; našli so ga šele leta 2003.

Akvarel iz knjige Mali princ, ki so jo nedavno odkrili na Japonskem, je najverjetneje izvirnik iz prve izdaje slovitega dela francoskega avtorja Antoinea de Saint-Exuperyja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "V glavnem dvomim o vsem, kar je povezano s Saint-Exuperyjevimi risbami, toda pričujoča risba je verjetno res izvirnik," je na novinarski konferenci dejal njegov sorodnik Francois d'Agay (81), ki se je v Tokio prišel prepričat o pristnosti najdbe.

Razdraženi birokrat
Na sliki je poslovnež, ki sedi na svojem planetu in šteje zvezde, kot da se njegova last, pri tem pa nima časa, da bi princu namenil vsaj pogled. Po mnenju strokovnjakov gre najverjetneje za stran, ki manjka v prvotisku iz leta 1943, izdanem v Združenih državah. Oštevilčena stran z nekaj packami od cigaret ali kave ustreza izvirni izdaji Malega princa iz leta 1943, ki ga hranijo v eni od knjižnic v New Yorku, na risbi pa je tudi Saint-Exuperyjev podpis.

Kaj res ni vedel, kaj kupuje?
Japonski kustos Minoru Šibuja je leta 1994 risbo kupil na sejmu rabljenih knjig v tokijskem predmestju. Nekaj časa je bil prepričan, da gre za nepomembno skico. "Pri nakupu sem vedel, da je risba izvirnik, nisem pa se zavedal, kako dragocena je," je povedal in dodal, da je šele februarja letos dojel njeno resnično vrednost.

Kustos je povedal, da ni jasno, kako je Saint-Exuperyjeva risba dospela do Japonske. Ni želel povedati, koliko je plačal zanjo, v japonskih medijih pa navajajo, da je vredna 1,2 milijona jenov oziroma okrog 7.500 evrov.

Muzej ob vznožju gore Fudži
Saint-Exupery je bil pisatelj in pilot, rad je tudi risal, vedno in povsod, kar je verjetno razlog, da so njegove risbe raztrosene po vsem svetu. Pisatelj in Mali princ sta na Japonskem zelo priljubljena, posvečen mu je celo muzej na območju Hakoneja v osrednji Japonski, ob vznožju Fudžijame. Knjiga, ki je bila prevedena že v več kot sto jezikov, je bila po svetu prodana že v 80 milijonih izvodov.