Leta 1956 v Bukarešti rojeni Mircea Cărtărescu je pesnik, pisatelj, esejist, prevajalec, literarni kritik in novinar. Doktoriral je iz romunskega postmodernizma, danes je docent za romunsko književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Bukarešti. Foto: BoBo
Leta 1956 v Bukarešti rojeni Mircea Cărtărescu je pesnik, pisatelj, esejist, prevajalec, literarni kritik in novinar. Doktoriral je iz romunskega postmodernizma, danes je docent za romunsko književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Bukarešti. Foto: BoBo
Dušan Šarotar je gostoval na številnih mednarodnih festival in imel branja v mnogih evropskih mestih.
Dušan Šarotar je gostoval na številnih mednarodnih festival in imel branja v mnogih evropskih mestih. Foto: Zavod Maribor 2012

Priznani romunski pisatelj, lanski dobitnik nagrade vilenica, zase pravi, da je sanjač, saj se v sanjah počuti kot riba v vodi. Tanka meja med sanjami in resničnostjo, ki se prelivajo drug v drugega, je tudi ena izmed rdečih niti njegovega pisanja. Cărtărescu, ki mu bo mogoče s Šarotarjem prisluhniti v okviru programa GostiM Besedo, je svoja dela začel objavljati leta 1978, danes ga je mogoče prebirati v šestnajst jezikih. Sodeloval je pri več uglednih romunskih literarnih gibanjih, kot so generacija osemdesetih, generacija Blue Jeans in romunsko postmodernistično gibanje.
Za svoje dosežke na področju poezije, proze in esejistike je bil večkrat nagrajen, med drugim tudi z romunskim redom za zasluge na področju kulture, lani je snopu priznanj dodal tudi vileniško. Na letošnjem festivalu bodo predstavili dva prevoda - roman Zakaj ljubimo ženske je že izšel pri Študentski založbi, izbor poezije pa bo v kratkem izšel pri Cankarjevi založbi.
V letih 1997 in 1998 je gostoval na knjižnih sejmih v Leipzigu in Frankfurtu, leta 2005 je sodeloval pri programu Les belles étrangeres Nacionalnega centra za knjigo (Centre National du Livre) v Parizu v Franciji. Danes je član Združenja romunskih pisateljev, Romunskega centra PEN in Evropskega kulturnega parlamenta.

Pisatelj, pesnik in fotograf

Pisatelj, pesnik in scenarist Dušan Šarotar je po študiju sociologije in filozofije na Univerzi v Ljubljani več let deloval kot član uredniškega odbora zbirke Beletrina in urednik časopisa AirBeletrina. Podpisal se je pod več scenarijev za dokumentarne in igrane filme ter portrete slovenskih umetnikov, piše pa tudi za otroke in lutkovno gledališče. Njegov opus med drugim obsega romana Potapljanje na dah, Biljard v Dobrayu, pesniške zbirke Občutek za veter, Krajina v molu in Hiša mojega sina ter zbirko kratkih zgodb Nostalgija.
Njegovo poezijo in prozo lahko prebiramo v več domačih in tujih antologijah, prevedena pa je v ruski, francoski, madžarski, italijanski, poljski, hebrejski, litovski, češki, hrvaški in španski jezik. Pisatelj, ki je gostoval na številnih mednarodnih festivalih, se je v Evropski prestolnici kulture predstavil tudi z razstavo avtorskih fotografij Duše v mariborski Sinagogi.