Pred dnevi jim je odpovedal toplovod, in vse dokler jim napake ne bo uspelo odpraviti, bodo brez gretja. Foto: Mariborska knjižnica/Maja Logar
Pred dnevi jim je odpovedal toplovod, in vse dokler jim napake ne bo uspelo odpraviti, bodo brez gretja. Foto: Mariborska knjižnica/Maja Logar
Andrej Fištravec
"Skupaj s stroko in vodstvom knjižnice bom nadaljeval vse aktivnosti, da v Mariboru prevlada razum. Tega sem kot župan že vajen in ni prvič, da se mestni svet o enaki temi večkrat sestaja," je povedal župan. Foto: BoBo
Milan Mikl
"V Mariboru imamo dovolj zgradb, ki jih že zdaj ne moremo vzdrževati, zdaj pa bi kupili še eno," je bil ogorčen predstavnik Liste Franca Kanglerja - NLS-ja Milan Mikl. Foto: MMC RTV SLO

V Listi Franca Kanglerja – NLS in SMC-ju so prepričani, da je najnovejši predlog za selitev osrednje enote knjižnice iz dotrajanih in pretesnih prostorov na Rotovškem trgu v nedokončani poslovno-stanovanjski objekt Centrum nedaleč od Trga Leona Štuklja le politično všečni manever župana Andreja Fištravca pred volitvami, ki pa bo močno obremenil mestne finance. Zato ga ne želijo podpreti.

"Nekdo očitno hoče to na hitro prodati"
"V Mariboru imamo dovolj zgradb, ki jih že zdaj ne moremo vzdrževati, zdaj pa bi kupili še eno,"
je bil ogorčen predstavnik Liste Franca Kanglerja – NLS-ja Milan Mikl. Najbolj ga je razburilo, da je občina že sklenila opcijsko pogodbo z zasebnikom, ki ima v lasti manjši del Centruma. "Nekdo očitno hoče to na hitro prodati," je dejal.

Takšnih kupčij v njegovi stranki po njegovih besedah ne bodo podpirali. "Tu nisem zato, da bi bil všečen, ampak da sem načelen. Podprli smo že več projektov za rešitev knjižnice, a nobena ni bila realizirana," je dodal, jezen tudi zaradi tega, ker so se številni mestni svetniki izognili odločanju o tej pereči zadevi tako, da danes sploh niso prišli na sejo.

Članom SMC-ja je žal, da občina ni vztrajala pri obnovi sedanjih prostorov knjižnice na Rotovškem trgu, za kar so, kot trdijo, zagotovili 2,7 milijona evrov državnih sredstev. "Če bi župan to takrat spoštoval, bi zdaj bili že sredi gradbenih del," je prepričan njihov predstavnik Andrej Špenga.

V SMC-ju menijo, da gre za neuresničljivo rešitev
Rešitev s Centrumom se jim ne zdi uresničljiva, hkrati pa je po njihovih ocenah dražja od rešitve na Rotovžu. "V SMC-ju smo za vsako rešitev, ki je strokovno podkrepljena in ima izdelano tudi finančno konstrukcijo," je zatrdil Špenga.

Župan Fištravec je pojasnil, da so z opcijsko pogodbo samo zavezali zasebnega lastnika, da proda svoj del, potem ko bo občina odkupila večinski delež Centruma od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). S samo delnim odkupom namreč ne bi mogli umestiti knjižnice vanj. Ponovil je tudi, da obnova na Rotovškem trgu ni več uresničljiva, med drugim zaradi previsoke cene in tega, ker obljubljena državna sredstva niso bila dejansko zagotovljena v državnem proračunu.

Fištravec: Centrum podpira stroka
"Centrum podpira stroka, podpirajo ga vsi zaposleni, podpirata ga vodstvo in svet knjižnice. V čem je torej težava? Je težava v tem, da rešimo težavo v Mariboru? Ne. Stvar je v tem, da je treba povzročati težave in nered ter nato s tem kapitalom iti na volitve," je dogajanje na seji komentiral župan, prepričan, da gre pri vedenju Liste Franca Kanglerja - NLS-ja in SMC-ja za izključno predvolilno potezo.

Kljub temu ne bo obupal, ampak bo čez teden dni sklical novo sejo mestnega sveta. "Skupaj s stroko in vodstvom knjižnice bom nadaljeval vse dejavnosti, da v Mariboru prevlada razum. Tega sem kot župan že vajen in ni prvič, da se mestni svet o enaki temi večkrat sestaja," je povedal župan.

S težavo sklepčni
Danes so sicer le s težavo zagotovili sklepčnost. Razpravo so lahko začeli šele po tem, ko je na sejo prišel 23. od skupno 45 mestnih svetnikov. Po govoru Mikla in Špenge je skupno sedem predstavnikov nekdanjega župana Kanglerja in SMC-ja zapustilo sejo, zato niso mogli več nadaljevati razprave.

V knjižnici čakajo na nov mestni svet
V knjižnici, kjer so danes zaposleni v času seje protestno zaprli nekaj enot in prišli na občino poslušat mestne svetnike, so obupani. "Očitno bo treba čakati na novega župana, na nov mestni svet. A to je lahko usodno za knjižnico. Naše težave se stopnjujejo, na Rotovškem trgu nam vsak teden kaj odpove. Bojim se, da bomo čez dan ali dva prisiljeni knjižnico zares zapreti, ker preprosto ne bo več pogojev za delo," je po predčasnem koncu seje povedala direktorica Dragica Turjak.

Pred dnevi jim je odpovedal toplovod, in vse dokler jim napake ne bo uspelo odpraviti, bodo brez gretja.