Masha Gessen ni več podpredsednica upravnega odbora ameriškega PEN-a. Foto: AP
Masha Gessen ni več podpredsednica upravnega odbora ameriškega PEN-a. Foto: AP

PEN je pretekli teden gostil več deset dogodkov v okviru vsakoletnega mednarodnega srečanja pisateljev in drugih javnih osebnosti festivala World Voices. Eden izmed pogovorov naj bi vključeval dva ruska disidentska pisca, Masha Gessen pa naj bi bila v vlogi moderatorke. V okviru druge razprave naj bi sodelovala ukrajinska pisatelja Artem Čapaj in Artem Čeh, sicer aktivna pripadnika ukrajinske vojske, piše Associated Press (AP).

Ameriški PEN v izjavi priznal "prispevanje k nesporazumu"
PEN je v torek objavil daljšo izjavo, v kateri je priznal "nesporazum", zaradi katerega Rusi niso bili povabljeni. Zaradi ruske invazije so Ukrajinci nasprotovali prisotnosti kakršnih koli ruskih udeležencev – gre za pogoj, glede katerega naj bi PEN menil, da velja samo za dogodek, vezan na Ukrajino. Potem ko so izvedeli, da Čapaj in Čeh na splošno ne želita Rusov na festivalu – in ker jim ni uspelo doseči nobenega kompromisa – je PEN odpoklical rusko komisijo.

Gessen je znana tudi kot odkrita nasprotnica tako ruskega predsednika Vladimirja Putina kot tudi nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Foto: AP
Gessen je znana tudi kot odkrita nasprotnica tako ruskega predsednika Vladimirja Putina kot tudi nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Foto: AP

Ukrajinca sta jih "obvestila, da ne bosta mogla sodelovati, s pojasnilom, da bi se lahko soočila s prepovedjo vrnitve v Ukrajino ali posledicami po vrnitvi, če bi se oba dogodka izvedla. Soočeni s posledicami naše napake in brez dobrih možnosti smo se odločili, da se dogodek z Ukrajinci izvede, glede na njune okoliščine in tveganja, s katerimi se spoprijemata kot vojaka, da sta prepotovala veliko razdaljo, da bi lahko sodelovala in da sta sem prišla na podlagi nesporazuma, h kateremu smo prispevali mi," je zapisano v izjavi PEN-a.

PEN ne bi smel tolerirati take prepovedi
Leta 1967 v Moskvi rojena rusko-ameriška novinarka, pisateljica, prevajalka in aktivistka Masha Gessen je odločitev PEN-a označila za izdajo načel te organizacije. Po njenem prepričanju PEN ne bi smel tolerirati, da bi gostom prepovedali govor, "ker nekdo drug tega ne želi", je kot prvi v torek poročal The Atlantic.

Gessen je dejal še, da bo ostala članica PEN-a in bo še naprej sodelovala z njim pri novinarskem projektu, imenovanem Ruski neodvisni medijski arhiv, ki so ga napovedali v preteklem mesecu. Ne bo pa se udeležila PEN-ove četrtkove gala prireditve na Manhattnu, pravzaprav največjega letnega dogodka te organizacije, saj "bi bilo nerodno in žalostno, če bi prišla", je povedala za AP.