Čestitke vsem, ki pišejo dobre knjige. Moram pa reči, da je mnogo več takšnih, ki so napisali slabo knjigo. In te naj bo kar sram.

Vlado Žabot

Nagrado časnika Večer za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, ki je izšlo v preteklem letu, je prejel Mate Dolenc za Maščevanje male ostrige. Večernico je Dolencu izročil odgovorni urednik Večera Tomaž Ranc, sam pisatelj pa ni kazal pretirane vzhičenosti. "Saj veste, da noben umetnik ne piše zaradi nagrade. Jaz tudi ne. Pišem zato, ker to rad delam. Kar se nagrade tiče, pa slej ko prej vsak na vrsto pride."

"Me veseli, da so mi priznali, da nisem slab," je še dodal. Lavreat pravi, mu nagrada ne pomeni nobene posebne motivacije, se pa vsekakor zaveda odgovornosti, ki jo nosi, ko piše za otroke in mladino. "Se zavedam, še posebej zdaj, ko sem starejši. Ko sem bil mlajši, sem pisal bolj površno in na hitro. Zdaj pa se zavedam, da to ni hec," je dejal.

Podelitev večernice je stalnica literarnega festivala Oko besede, na katerem se vsako leto zberejo vsi, ki sooblikujejo podobo sodobne slovenske književnosti za otroke in mlade, torej tako pisatelji kot strokovni razlagalci, književni pedagogi in knjižničarji.

Današnja podelitev v murskosoboškem gledališču Park je bila slovesnejša kot ponavadi, saj so večernico letos podelili 15.. Na prireditvi je nastopila pevka Neca Falk s svojim legendarnim Mačkom Murijem.

Žirijo je Mate Dolenc prepričal z delom Maščevanje male ostrige, ki jo je izdala založba Mladika. Dolenc po besedah predsednika žirije Vlada Žabota "s pripovednim pristopom izkušenega modreca pripoveduje globoko doživete zgodbe o srečevanjih z živalmi, naravo in številnimi drugimi izzivi, bolečinami in tolažbami".

"Čestitke vsem, ki pišejo dobre knjige. Moram pa reči, da je mnogo več takšnih, ki so napisali slabo knjigo. In te naj bo kar sram," je dejal Žabot na današnji slovesnosti v dvorani prenovljenega murskosoboškega Gledališča Park, ki so jo do zadnjega sedeža napolnili šolarji različnih starosti.

Poleg Dolenca so bili letos nominirani še Feri Lainšček, Peter Svetina, Bina Štampe Žmavc in Janja Vidmar. Dobitnika je izbrala žirija, ki ji je predsedoval Žabot kot predstavnik Društva slovenskih pisateljev, ob njem pa so v njej bili še predstavnica sekcije IBBY in Zveze društev bibliotekarjev Slovenije Ida Mlakar, predstavnica časnika Večer Melita Forstnerič Hajnšek, predstavnica revije Otrok in knjiga Manca Perko in predstavnica Podjetja za promocijo kulture Franc-Franc Dragica Haramija.

Lani si je večernico prislužila Bina Štampe Žmavc za knjigo Cesar in roža.

Čestitke vsem, ki pišejo dobre knjige. Moram pa reči, da je mnogo več takšnih, ki so napisali slabo knjigo. In te naj bo kar sram.

Vlado Žabot