Nov sveženj knjig, ki jih je Mladinska knjiga pripravila za mlade bralce, prinaša knjigo Lile Prap Kraca in zvezek stripov Šnofijeva druščina, pri kateri sta moči združila Boštjan Gorenc - Pižama in Matej de Cecco. V njem je še prvi roman Nataše Konc Lorenzutti za mladino Lica kot češnje ter knjiga Gayle Forman Če ostanem. Foto: Bobo
Nov sveženj knjig, ki jih je Mladinska knjiga pripravila za mlade bralce, prinaša knjigo Lile Prap Kraca in zvezek stripov Šnofijeva druščina, pri kateri sta moči združila Boštjan Gorenc - Pižama in Matej de Cecco. V njem je še prvi roman Nataše Konc Lorenzutti za mladino Lica kot češnje ter knjiga Gayle Forman Če ostanem. Foto: Bobo
Mladinska knjiga
Lila Prap v novi slikanici premetanki predstavlja 18 živali. Foto: Bobo
Mladinska knjiga
Boštjan Gorenc - Pižama in Matej de Cecco strip Šnofijeva druščina prepletata z nebrzdanim humorjem, popkulturnimi, političnimi in športnimi referencami. Foto: Bobo

Lila Prap je za svojo 14. slikanico Kraca - vse knjižne novosti je izdala založba Mladinska knjiga - izbrala neobičajno formo - slikanico premetanko. V njej srečamo 18 živali, ki jih spremljajo krajše pesmice, slikanica pa je prerezana po sredini. Delo je namenjeno malim in velikim otrokom, ki radi odkrivajo oblike živali, njihove opise in imena s sestavljanjem različnih polovic strani v knjigi.
Škratovi štumfi, rjast robot in šmentani šofer
V zvezku stripov Šnofijeva druščina sta moči združila Boštjan Gorenc - Pižama in Matej de Cecco. Prvi zvezek priljubljenih stripov revije Pil s podnaslovom Škratovi štumfi, rjast robot in šmentani šofer prinaša tri zgodbe. Po besedah urednice Alenke Veler odlikuje stripe nebrzdani humor in popkulturne, pa tudi politične in športne reference. Šnofiju, drugemu najbolj carskemu psu na svetu, bolj carska od njega je namreč le Kodrlajsasta Pepca, se vedno uspe izviti iz zagat, v katerih se znajde s svojim lastnikom Pilkom in njegovo najboljšo prijateljico Čopko.
O prvih čereh mladega ljubezenskega odnosa
Nataša Konc Lorenzutti
je v svojem prvem romanu Lica kot češnje zapisala zgodbo o odraščanju in o prvih čereh mladega ljubezenskega odnosa. Kristina je dijakinja prvega letnika srednje glasbene šole, ki se zaljubi v sošolca. Naklonjenost je obojestranska in prvi hip se zdi, da je vse tako, kot mora biti. A Davidovo družinsko življenje je vse kaj drugega kot njeno, tudi če se sprva zdi, da to na njun odnos ne bo vplivalo, ni tako, še posebej po pretresljivem razkritju, ki ju še usodneje poveže.
Pisati za mladino ji ni bilo lahko, je na predstavitvi knjig dejala avtorica. Ker so tudi njeni otroci toliko stari kot glavna junakinja romana, je bila nekoliko preveč materinska, saj je imela ves čas občutek, da je Kristina njena druga hči. Za osnovni motiv je vzela tragedijo, ki se je zgodila že davno, čeprav se v romanu plete tudi ljubezenska zgodba. Hotela je pokazati posledice te tragedije in povedati, da je to tragedija dveh družin, tako družine žrtve kot povzročitelja.
Roman o družini in ljubezni
Izšel je tudi roman ameriške pisateljice Gayle Forman Če ostanem, ki ga je Alenka Veler označila kot roman o družini, ljubezni do glasbe, ljubezni do drugega in o sprejemanju. Prinaša prvoosebno pripoved glavne 17-letne čelistke Mie, ki se po prometni nesreči znajde v komi. Zadnje, česar se spomni, je, da je v avtomobilu s svojo družino. Naslednji prizor, ohranjen v njenem spominu, je, kako je opazovala svoje lastno poškodovano telo, ko so ga reševalci vlekli iz razbitin. Trudi se, da bi dojela, kaj se dogaja, kaj je izgubila in strašno odločitev, ki jo mora sprejeti. Roman, ki ga je v slovenščino prevedla Tea Mejak, je naglo osvojil bralce po svetu, naklonjeni so mu tudi kritiki. Na filmsko platno je zgodbo prenesel R. J. Cutler.