Jasmin B. Frelih je bil za prvenec Na/pol, ki je leta 2013 izšel pri Cankarjevi založbi, nominiran za nagradi kresnik in kritiško sito. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Jasmin B. Frelih je bil za prvenec Na/pol, ki je leta 2013 izšel pri Cankarjevi založbi, nominiran za nagradi kresnik in kritiško sito. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Na/pol
Frelih, ki se je pisanja svojega prvega romana lotil pri 25 letih, si je poskušal predstavljati, v kakšnih okoliščinah bi lahko nekdo njegove starosti bil še čez 25 let - če je torej zdaj na/pol ... Foto: RTV SLO

Frelih, sicer absolvent primerjalne književnosti, literarne teorije in zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, je bil za svoj roman nominiran tudi za nagradi kresnik in kritiško sito.

Kratke zgodbe, eseje in prevode objavlja v revijah Literatura, Sodobnost, Dialogi in v reviji Idiot. Lani je LUD Literatura objavil njegovo zbirko kratke proze Ideoluzije.

Tretji slovenski prejemnik te nagrade
Evropsko nagrado za književnost sta doslej prejeli slovenski avtorici Nataša Kramberger leta 2010 za delo Nebesa v robidah: roman v zgodbah in Gabrijela Babnik leta 2013 za roman Sušna doba.

Preberite še MMC-jev intervju z Jasminom B. Frelihom: "Svet ohranjamo tak, kakršen je, ker nimamo vere v boljšo prihodnost".

Še druga imena iz ducata letošnjih nagrajenih
Letos so žirijo poleg Freliha prepričali še Christophe Van Gerrewey (Belgija), Tanja Stupar-Trifunović (Bosna in Hercegovina), Antonis Georgiou (Ciper), Bjorn Rasmussen (Danska), Paavo Matsin (Estonija), Selja Ahava (Finska), Nenad Joldeski (Makedonija), Benedict Wells (Nemčija), Gast Groeber (Luksemburg), Claudiu M. Florian (Romunija) in Jesus Carrasco (Španija), so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Vsak nagrajenec prejme 5.000 evrov nagrade, ki jih bo 31. maja v Bruslju izročil komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics.

Slovesnosti se bo ob drugih pomembnih osebnostih s področja kulture, književnosti in politike udeležila tudi predsedujoča odboru za kulturo in izobraževanje pri Evropskem parlamentu Silvia Costa.

Spodbujanje kulturne in jezikovne raznolikosti
Nagrada je namenjena spodbujanju kulturne in jezikovne raznolikosti ter širjenju evropske literature prek meja. Na natečaju za evropsko nagrado za književnost lahko sodelujejo države, vključene v program Ustvarjalna Evropa 2014-2020, nacionalne žirije pa vsako leto izberejo svojega zmagovalca v tretjini sodelujočih držav.