Fran je prosto dostopni slovarski portal Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, ki trenutno združuje 595.000 slovarskih iztočnic, 31 slovarjev, vključuje dve svetovalnici in lingvistični atlas. Foto: Fran
Fran je prosto dostopni slovarski portal Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, ki trenutno združuje 595.000 slovarskih iztočnic, 31 slovarjev, vključuje dve svetovalnici in lingvistični atlas. Foto: Fran

Že od začetka imamo samo rezervne dele za fička, hkrati pa dobre mehanike in inženirje, zato lahko izdelujemo slovenski mercedes.

Kozma Ahačič
Priznajte: kdaj ste nazadnje kaj iskali v "papirnatem" slovarju? In kdaj v njegovi elektronski različici? Foto: BoBo
Obnovljen jezikovni portal Fran

Kljub slabi finančni podpori portal raste zaradi predane ekipe, poudarja Franov urednik Kozma Ahačič.

Fran je prosto dostopni slovarski portal Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, ki trenutno združuje 595.000 slovarskih iztočnic, 31 slovarjev, vključuje dve svetovalnici, lingvistični atlas in še marsikaj. Do zdaj je po besedah predstojnika inštituta Marka Snoja naštel več kot 11 milijonov poizvedb. Portal se ponaša tudi s posebnim priznanjem Slovenskega knjižnega sejma za elektronsko knjigo.

Nadgradnja brez državnih sredstev
Snoj je poudaril, da je portal delo predane ekipe, ki, čeprav država za njegovo nadgradnjo ni primaknila "niti evra", prispeva k njegovi rasti in dodajanju vsebin. Portal je nepogrešljiv za vse pišoče v slovenščini, seznam njegovih uporabnikov je dolg. Med njimi so šole in druge državne ustanove ter mediji. Kot programer pri projektu sodeluje podjetje Amebis, za oblikovanje pa skrbijo pri podjetju Hruška.

Urednik portala Kozma Ahačič je pojasnil, da četrta različica Frana prinaša kar nekaj novosti, med njimi nove slovarje in posodobljene zbirke, spremenjeno zunanjo podobo ter nadgrajen brskalnik.

SSKJ: na spletu prej kot v knjigarnah
Na Franu je od danes na voljo tudi SSKJ 3. Ahačič je izrazil prepričanje, da je to "najmodernejši slovar, ki ga trenutno zmoremo". Popolnoma nov slovar pripravljajo na inštitutu za slovenščino ZRC SAZU. Gre za t. i. rastoči slovar, ki mu letno dodajo toliko gesel, kot je mogoče. Aktualna različica vključuje 90 novih javno objavljenih gesel, je povedal Andrej Perdih, ki sodeluje pri projektu. V knjižni obliki bo slovar izšel, ko bo slovarskih sestavkov 100.000.

Tretja izdaja spletnega Slovarja slovenskega knjižnega jezika po njegovih besedah prinaša popolnoma nov pomenski opis besed, pove nam, kako se nove besede pišejo in kako izgovarjajo, izvemo tudi, kako se sklanjajo in spregajo. Uporabniki izvedo tudi, v kakšnem kontekstu se uporabljajo, kakšne besedne zveze in frazeme tvorijo in kakšen je njihov izvor.

Izgovarjavi besed je mogoče prisluhniti oziroma pogledati, kako se besede izgovarjajo v slovenskem znakovnem jeziku. Testno je v slovar vključen tudi e-bralec, ki je predvsem namenjen slepim in slabovidnim.

Al' prav se piše kaša ali kasha ...
Poleg SSKJ-ja 3 je novost Frana tudi nov prirastek Slovarja pravopisnih težav, ki ima popolnoma novo obliko in približno 1.000 novih geselskih sestavkov. Oplemenitena je tudi besedna zakladnica nekaterih drugih slovarjev. Sprotni slovar slovenskega jezika je denimo bogatejši za besede brexit, burkini in vejper.

Portal Fran lahko z vprašanji in dilemami sooblikujejo tudi njegovi uporabniki. Tako so popolnoma prenovili Jezikovno svetovalnico, ki sicer deluje tudi kot samostojna stran, novo različico pa ima tudi vnašalni sistem ZRCola.

Ahačič se je na koncu zahvalil vsem, ki z vsem srcem sodelujejo pri nastajanju portala. Dodal je, da glede na slabo finančno podporo in brez dodatnih projektov na inštitutu ne vedo, do kdaj bodo zmogli delo, a ostajajo optimisti: "Že od začetka imamo samo rezervne dele za fička, hkrati pa dobre mehanike in inženirje, zato lahko izdelujemo slovenski mercedes."

Že od začetka imamo samo rezervne dele za fička, hkrati pa dobre mehanike in inženirje, zato lahko izdelujemo slovenski mercedes.

Kozma Ahačič
Obnovljen jezikovni portal Fran