Knjiga o družbi, ki ji vladajo svete krave. Foto: Pasadena
Knjiga o družbi, ki ji vladajo svete krave. Foto: Pasadena
Mićo Mrkaić
Mićo Mrkaić se v svojem delu dotika slovenskega provincializma. Foto: RTV SLO

Knjiga, ki je izšla pri založbi Pasadena, je nekakšna nadgradnja kolumen iz dnevnika Finance, v njej pa ekonomist podrobno opisuje poskuse liberalizacije slovenske družbe v zadnjih šestih letih, kritično ocenjuje akterje in razkriva ozadje nekaterih dogodkov tega obdobja, med katerim je tudi ozadje njegovega odhoda iz vladnega strateškega sveta zaradi nestrinjanja s premierjem Janezom Janšo.


Na predstavitvi dela je Mrkaić na vprašanje, ali se bo po izidu knjige upal vrniti v Slovenijo, pojasnil, da ljudje, omenjeni v knjigi, vedo, kaj si o njih misli, to, da bo o tem brala tudi širša javnost, pa je "zgolj uresničevanje svobode govora".

Nedotakljiva kraljevina svetih krav
V knjigi To so bile svete krave se avtor posveča ideji, po kateri se v družbi, ki ni bila nikoli resno izpostavljena mednarodni konkurenci, svetovljanstvu, resnično svobodnemu podjetništvu, klasičnemu liberalizmu in ideji omejene moči države, razvijeta samozadostnost in provincializem. Konkurenca idej velja v takšni družbi za nespodobno, na vseh področjih pa kraljujejo nedotakljive tako imenovane svete krave.

V epilogu knjige je med drugim mogoče prebrati, da so Mrkaiću po odstopu z mesta predsednika strateškega sveta mnogi napovedali, da lahko kmalu pričakuje odziv oblasti z blatenjem in diskvalifikacijami. Zapisal je še, da je na to, da oblastniki niso pripravljeni na reforme in bolj liberalne ukrepe, pokazalo tudi to, da je mlado generacijo ekonomistov, usmerjenih k stabilizaciji javnih financ, žrtvovala na račun upokojencev.