Na lanskem festivalu so otroci v Knjižnici Domžale lahko prisluhnili številnim pravljicam, nato so skupaj s slušateljicami Univerze za tretje življenjsko obdobje Lipa Domžale ustvarjali pravljične like iz gline. Foto: bralnice.si
Na lanskem festivalu so otroci v Knjižnici Domžale lahko prisluhnili številnim pravljicam, nato so skupaj s slušateljicami Univerze za tretje življenjsko obdobje Lipa Domžale ustvarjali pravljične like iz gline. Foto: bralnice.si
Dim Zupan
Med gosti letošnjega festivala je tudi večkrat nagrajeni mladinski pisatelj Dim Zupan. Foto: Založba Miš

To izraža tudi slogan festivala, povzet po izreku Alberta Einsteina, ki ne spodbuja le miru, ampak tudi medsebojno razumevanje ljudi: "Mir lahko dosežemo le z razumevanjem." Festival poteka pod pokroviteljstvom slovenske nacionalne komisije za Unesco, z njim pa bodo počastili tudi 70. obletnico nastanka Unesca.

Celotni program festivala si lahko pogledate tukaj.

Knjige brez besed za vse otroke
Za to priložnost so v duhu letošnje tematske usmeritve učenci Osnovne šole Venclja Perka v Domžalah pod vodstvom likovne pedagoginje Vanje Repič ustvarili slikanico brez besed, naslovljeno Dolgokraki žabec, katere zgodba temelji na strpnosti in medsebojnem spoštovanju.

Izvode slikanice bodo razdelili otrokom priseljencev po različnih šolah, vrtcih in centrih za tujce, slikanica pa bo prišla tudi v roke otrokom beguncev različnih narodnosti na otoku Lampedusa. Na ta način bodo pristavili svoj delež italijanski sekciji IBBY, ki je osnovala zbirko Silent book, s katero želi zbrati knjige brez besed za knjižnico za omenjene otroke.

Mednarodna zasedba
Častna gosta iz tujine bosta nemška pisateljica Carolin Philiipps, ki je za svoje delo Bela kava in posipanec prejela Unescovo nagrado za mir in strpnost, ter danski pisatelj Alen Mešković, ki je za svoj prvi roman Ukulele jam prejel triletno štipendijo danske državne fundacije za umetnost.

Na letošnjem festivalu bodo poleg tujih avtorjev sodelovali tudi Žiga X Gombač, Barbara Hanuš, Aksinja Kermauner, Gaja Kos, Nataša Konc Lorenzutti, Nina Mav Hrovat, Meta Osredkar, Slavko Pregl, Cvetka Sokolov, Damijan Šinigoj in Dim Zupan.

Nagrajeni najboljši mladi literati
Festival Bralnice pod slamnikom je bil prvič organiziran leta 2011 kot prvi tovrsten festival na naših tleh. Z njim predvsem povezujejo in nadgrajujejo prizadevanja za spodbudo k branju, literaturo pa povezujejo s strpnostjo in medgeneracijskim povezovanjem. Program vključuje tudi literarni natečaj za učence, knjižne nagrade pa so zmagovalcem že podelili na današnjem slavnostnem odprtju v Kulturnem domu Franceta Bernika.