Foto: Univerzitetna knjižnica Maribor
Foto: Univerzitetna knjižnica Maribor

Leta 1929 rojeni Franc Rihtarič je bil 30. oktobra 1959 po sodbi Okrožnega sodišča v Mariboru kot zadnji v Sloveniji obsojen na smrt in nato ustreljen. Obtožnica mu je očitala kar 84 kaznivih dejanj v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem, a so mu jih po navedbah avtorja dokazali le 45. Med njimi je tudi uboj miličnika na mejnem mostu v Gornji Radgoni avgusta 1955.

Jemanje bogatim in dajanje revnim
"Kazniva dejanja je izvajal tudi v slogu vlom – kraja – delna razdelitev blaga med sodelavce in med ljudi, kot 'jemanje bogatim in dajanje revnim', zato je bil med ljudmi znan kot štajerski Robin Hood," je povedal avtor monografije.

Knjiga o Francu Rihtariču, ki obsega 211 strani, je nastala na podlagi še neobjavljenih domačih in tujih virov. Zgodovinar Ivan Rihtarič z likom, ki ga opisuje, kljub enakemu priimku ni v sorodu.

Za raziskavo življenjske poti Franca Rihtariča se je odločil, potem ko je po pridobitvi dokumentov iz Arhiva RS za svojo drugo disertacijo leta 2016 dobil tudi dokumente, ki so dokazovali, da je bil omenjeni sodelavec Udbe. V Pokrajinskem arhivu Maribor je pridobil več kot 2000 še neobjavljenih dokumentov o procesu na mariborskem okrožnem sodišču.

Množica mitov, spletenih okoli kriminalca
"Za mite o Francu Rihtariču so se na primer izkazali po dokumentih listki, ki naj bi jih puščal v gostilnah, ko naj bi jedel in pil skupaj z miličniki, ki pa ga niso prepoznali, pa zgodbe, da sploh ni bil ustreljen, da še danes živi v Kanadi in podobno," je še navedel avtor knjige.

Monografijo Franc Rihtarič: od resnice do mita bodo predstavili danes ob 17. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor (UKM) v okviru Zasedanj s knjigo.