Leta 1949 rojeni Haruki Murakami že mnogo let velja za favorita za Nobelovo nagrado za književnost. Zdaj, ko so za nominirance lahko glasovali bralci, se je v hipu znašel med štirimi nominiranci - a očitno mu pozornost ne ustreza. Foto: AP
Leta 1949 rojeni Haruki Murakami že mnogo let velja za favorita za Nobelovo nagrado za književnost. Zdaj, ko so za nominirance lahko glasovali bralci, se je v hipu znašel med štirimi nominiranci - a očitno mu pozornost ne ustreza. Foto: AP
Nagrajenca bodo razglasili oktobra, istega meseca kot po tradiciji razkrijejo dobitnika Nobelove nagrade, 11. decembra, dan po tem, ko nagrado običajno podelijo na slovesnosti, pa bodo združenje uradno razpustili. Foto: Reuters

"Nova akademija obžaluje, a spoštuje njegovo odločitev," so zapisali pri organizaciji, ustanovljeni po tistem, ko je Švedska akademija zaradi pretresa v zvezi s spolnim škandalom sporočila, da letos ne bo podelila Nobelove nagrade za literaturo.


Ostali trije nimajo zadržkov
Med finalisti za alternativno Nobelovo nagrado, ki so jih razglasili konec avgusta, zdaj ostajajo trije literati, ki so po navedbah Nove akademije vsi "izrazili navdušenje nad nominacijo". To so v Vietnamu rojena Kanadčanka Kim Thuy, Francozinja Maryse Conde, ki prihaja z otoka Guadeloupe v Karibskem morju, in britanski avtor Neil Gaiman, ki živi v ZDA.

Finaliste so med 47 avtorji, ki so jih izbrali švedski knjižničarji, izglasovali bralci po vsem svetu. Več kot 32.000 ljudi je po navedbah združenja oddalo svoj glas.

Nova akademija bo zmagovalca razglasila 12. oktobra, torej istega meseca, kot je bil tradicionalno razkrit prejemnik Nobelove nagrade. Nagrado bodo podelili 9. decembra, nato pa bodo novo združenje, kot napovedujejo, razpustili.

Kot so zapisali pri Novi akademiji, je umetniško ustvarjanje Neila Gaimana "obsežno in je z naslovi, kot so American Gods, Anansi Boys, Coraline, The Sandman: Book of Dreams, The Dream Hunters in Graveyard Book, če jih navedemo le nekaj, danes zvezda fantazijskega neba z bralci po vsem svetu, mladimi in starimi".

Glede Maryse Condé, ki prihaja z otoka Guadeloupe v Karibskem morju, beremo, da je "ena izmed najpomembnejših frankofonskih avtorjev, katerih dela imajo pomemben vpliv na Karibih in v Afriki. Pogosto poudarja, kako je kolonializem spremenil svet – in kako tisti, ki so trpeli, kradejo nazaj svojo dediščino."

V Vietnamu rojena Kanadčanka Kim Thúy "je znana po svojih kratkih in elegantnih zgodbah o tem, kako je biti begunec ali priseljenec, ter o izzivih prilagajanja novi kulturi. V njenih romanih se srečujemo z vietnamskimi barvami in okusi, težavami izgnanstva, pa tudi z obiljem in iskanjem identitete, v katerem se lahko vsi prepoznamo."