67-letnemu Murakamiju nihče ne oporeka izjemne priljubljenosti med bralci in tudi kritiki, nekateri pa pravijo, da je njegova književnost za Nobelovo nagrado malce premalo družbeno angažirana in/ali kompleksna. Foto: Reuters
67-letnemu Murakamiju nihče ne oporeka izjemne priljubljenosti med bralci in tudi kritiki, nekateri pa pravijo, da je njegova književnost za Nobelovo nagrado malce premalo družbeno angažirana in/ali kompleksna. Foto: Reuters
Svetlana Aleksijevič
Beloruska pisateljica in raziskovalna novinarka Svetlana Aleksijevič je lani z razglasitvijo Kraljeve švedske akademije postala del imenitne družbe Nobelovih nagrajencev za književnost. Vodila je tudi na stavnicah, a šele na koncu, ko so najverjetneje stavci dobili nekaj namigov o tem, da bi lahko zmagala. Foto: EPA

Večkratni "osmoljenec" namreč tudi letos vodi na stavnicah o prihodnjem dobitniku te prestižne nagrade, za petami pa so mu prav tako že dokaj ustaljeni tekmeci: Adonis, Philip Roth, Ngugi wa Thiong'o in Joyce Carol Oates.

Švedska akademija - njenih 18 članov odloča o tem, kdo, po besedah iz oporoke Alfreda Nobela, je "na področju literature ustvaril najizjemnejše delo v idealni smeri", mora sicer še uradno povedati, kdaj točno bodo razglasili letošnjega nobelovca za književnost, a je član akademije Per Wästberg za švedske medije že povedal, da ga bodo razkrili 13. oktobra, in zanikal namigovanja, da so razglasitev za en teden zamaknili (najprej je bila napovedana za 6. oktober), ker se članom ni uspelo zediniti glede enega samega imena.

V četrtek je bil tako pri britanski stavnici Ladbrokes favorit za nagrado izjemno priljubljeni japonski avtor Haruki Murakami s kvoto 4/1, sledita mu sirski pesnik, esejist in prevajalec Adonis (6/1), Philip Roth (7/1) - zadnji, Američan, se je sicer uradno upokojil iz pisateljskega poklica.

Nato se zvrstijo kenijski pisatelj Ngugi wa Thiong’o (10/1), plodovita ameriška avtorica Joyce Carol Oates (14/1), pa Albanec Ismail Kadare in Španec Javier Marias (oba 16/1). Na seznamu so še Irec John Banville, Portugalec Antonio Lobo Antunes, Norvežan Jon Fosse, korejski pesnik Ko Un, Madžar Laszlo Krasznahorkai in Argentinec César Aira (vsi s kvoto 20/1).

Kot je povedal predstavnik omenjene stavnice, je "Murakami spet na vrhu, kot vsako leto, a letos njegovi oboževalci mislijo, da bi res lahko bil na vrsti". Najbolje se od "avtsajderjev" drži Banville, nekaj možnosti nekateri stavci pripisujejo tudi Bobu Dylanu (50/1).

Omeniti velja, da so v zadnjih 10 letih kar štirikrat nagrado dobili tisti, ki so ob koncu pobiranja stav vodili na stavnici Ladbrokes. Lani je imela beloruska novinarka Svetlana Aleksijevič na koncu kvoto 2/1, leta 2011 švedski pesnik Tomas Tranströmer 4/6, leta 2009 je zmagala nemška pisateljica Herta Müller s 3/1, leta 2008 pa JMG Le Clézio z 2/1. Sedemkrat od desetkrat je bil ob zapiranju stavnice končni zmagovalec vsaj med prvimi tremi na seznamu.

Švedska akademija nikoli ne namigne, kdo je v izboru za nagrado, šele 50 let pozneje razkrijejo seznam tistih, ki so v določenem letu prišli v ožji krog, tako da do leta 2066 ne bo znano, kdo vse je bil "na pladnju" žirije letos.