Haruki Murakami je na stavnici Nicerodds uvrščen na drugo mesto, za Kitajcem Mo Yanom. Lani je prav 'drugi favorit' Tranströmer dobil nobela ... Foto: EPA
Haruki Murakami je na stavnici Nicerodds uvrščen na drugo mesto, za Kitajcem Mo Yanom. Lani je prav 'drugi favorit' Tranströmer dobil nobela ... Foto: EPA
Skoraj 99-letnega Borisa Pahorja je SAZU že predlagala za Nobelovo nagrado za književnost. Foto: EPA

Pri omenjeni britanski stavni hiši so njegove možnosti trenutno ocenjene na 10/1, za petami pa sta mu Nizozemec Cees Nooteboom in Kitajec Mo Yan z 12/1, oba novinca na lestvici. Na manj znani stavnici Nicerodds, na primer, pa so pri vrhu stvari malce premešane: Mo Yan je na prvem mestu, Murakami in Nooteboom pa na drugem in tretjem.

Celotno letošnjo lestvico favoritov za Nobelovo nagrado pri stavnici Ladbrokes si oglejte tukaj.

Murakami, priznani in priljubljeni avtor romanov, kot so Norveški gozd, Kafka na obali, Ljubi moj Sputnik in najnovejše IQ84, je bil že lani v krogu pisateljev, ki so jih najpogosteje omenjali kot kandidate za naslov nobelovca.

Najuglednejša književna nagrada je šla nato v roke švedskemu pesniku Tomasu Tranströmerju, ki je bil lani na stavnicah na drugem mestu, takoj za sirskim pesnikom Adonisom. Slednji je letos zdrsnil po seznamu navzdol, njegove možnosti naj bi bile 14/1, mesto na lestvici si deli s korejskim pesnikom Ko Unom in albanskim pisateljem Isamialom Kadarejem.

Slovenski adut: Boris Pahor
Pred meseci je Peter Englund, vodja švedske akademije, ki podeljuje Nobelovo nagrado, razkril, da je 46 od 210 pisateljev, nominiranih za priznanje, tokrat v izboru prvič. Kandidate med nominirance uvrščajo člani akademije in ugledne osebnosti s področja književnosti z vseh koncev sveta. Letos naj bi svojo pravico glasovanja izkoristilo "nenavadno visoko število nekdanjih nobelovcev", je na svojem blogu zapisal Englund.

Zadnja leta se med favoriti veliko omenja Američana Philipa Rotha in Cormaca McCarthyja, pa tudi njunega rojaka Boba Dylana in Izraelca Amosa Oza.

Slovenci že nekaj let upamo, da bi se švedska akademija in izbranci spomnili kmalu stoletnika Borisa Pahorja, ki bo v torek praznoval 99. rojstni dan. Pahorja na stavnici Ladbrokes ni, je pa na njem njegov someščan iz Trsta Claudio Magris.

Najvišje uvrščena ženska na stavnici Ladbrokes je Italijanka Dacia Maraini, ki je trenutno na sedmem mestu.