69. knjižni sejem v Frankfurtu, ki je največji knjižni sejem na svetu, traja do nedelje, 15. oktobra. Foto: EPA
69. knjižni sejem v Frankfurtu, ki je največji knjižni sejem na svetu, traja do nedelje, 15. oktobra. Foto: EPA
Juergen Boss
Direktor sejma Juergen Boss je na novinarski konferenci poudaril, da je Frankfurt tudi največji trg z avtorskimi pravicami na svetu. Foto: EPA
false
V Frankfurtu se sklene tudi veliko kupčij z avtorskimi pravicami.
Začel se je frankfurtski knjižni festival

V okviru 69. mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu, ki bo trajal do 15. oktobra, se nadaljujejo dejavnosti za kandidaturo Slovenije za častno gostjo sejma. Državi gostji za leti 2021 in 2022 bosta znani konec leta - ena izmed njiju bo Slovenija.

Sejem tudi letos ponovno gosti več zvenečih imen. Poleg Dana Browna se ga bodo med drugim udeležili Margaret Atwood, Ken Follett, Paula Hawkins in Sebastian Fitzek. Francija pa je napovedala prihod avtorjev, kot so Michel Houellebecq, Yasmina Reza, Yasmina Khadra, Nancy Huston in Amelie Nothomb.

Knjiga je še dandanes "genialna inovacija"
Organizatorji letošnje izvedbe sejma pravijo, da se je evforija okoli elektronskih knjig, kot kaže, polegla, zato bodo na največjem knjižnem sejmu na svetu letos znova v središču avtorji in bralci. Direktor sejma Juergen Boss je po pisanju DPA-ja opomnil še, da je Frankfurt tudi največji trg z avtorskimi pravicami na svetu. Za letos je tako napovedano rekordno število literarnih agentov, ki jim je namenjeno posebno središče.

Delež od prodaje elektronskih knjig v Nemčiji je le nekaj več kot pet odstotkov, lani je število kupcev elektronskih knjig tudi prvič upadlo. "Tudi po 500 letih je knjiga še vedno genialna in domišljena inovacija," je povedal Ronald Schild iz nemškega knjigotrškega združenja.

(Zvočne) predstavitve na literarnem vrtu
Slovenske založbe se v Frankfurtu tudi letos predstavljajo pod okriljem Javne agencije za knjigo RS (Jak). Miš, Sodobnost, Goga in Pivec so štiri založbe, ki se predstavljajo na razstavnem prostoru, zasnovanem kot literarni vrt. Na stojnici, ki jo je zasnovala pesnica in arhitektka Lucija Stupica, bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi zvočnemu posnetku poezije slovenskih pesnic in pesnikov v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku. Mladinska knjiga in Beletrina se predstavljata s samostojno stojnico.

Kot je za STA povedala koordinatorica projekta za častno gostjo sejma Renata Zamida, so zadnje leto in pol potekali intenzivni pogovori. Pogodbe so do vključno leta 2020 že nekaj časa podpisane, po njihovih podatkih je bilo v konkurenci 16 držav in Slovenija bo ena od dveh potrjenih.

Danes bo na slovenski stojnici sprejem, minister za kulturo Tone Peršak bo srečanja v okviru sejma izkoristil tudi za to, da zopet opozori na kandidaturo Slovenije za častno gostjo sejma. Na ministrstvu za kulturo so prepričani, da je projekt za Slovenijo pomemben z vidika prepoznavnosti in umestitve slovenske ustvarjalnosti v mednarodni prostor. Hkrati gre za priložnost, da bi to postal osrednji slovenski kulturni dogodek v letu 2021, ko bo Slovenija predsedovala EU-ju.

Začel se je frankfurtski knjižni festival