23. festival Sanje se odvija pod geslom Objemam vse, kar živi. Foto: Založba Sanje
23. festival Sanje se odvija pod geslom Objemam vse, kar živi. Foto: Založba Sanje

Festival Sanje se je sprva odvijal v parku Zvezda v Ljubljani, nato pa se je ustalil na Krasu. Letošnji dogodki se bodo odvijali v Kongresnem centru parka Škocjan, zatočišče pred poletnim soncem pa bodo iskali na vrtu Pr' Nanetovih.

Natančen program
23. festivala Sanje
najdete tukaj.

Na omenjenem vrtu bodo organizirani jutranji pogovori o knjigah, večerni koncerti, pesniški večeri, srečanje s pohodniki za Palestino, so sporočili iz založbe. Le v soboto, "bomo na kresni večer na drugem prizorišču – kresovali bomo na jasi pri Divaški jami", sporočajo organizatorji.

Pri založbi Sanje so zapisali, da "smo v obdobju, ko se dramatično zaostrujejo nasprotja v trenutno prevladujoči civilizaciji, ki predstavlja skrajno obliko izkoreninjenja izvornosti in nravnosti posameznikov, skupnosti, narodov, kultur, ljudstev. Protislovja, ki se na mnogih ravneh kažejo z vse večjo jasnostjo, od nas terjajo, da se ustavimo in razmislimo o tem, kako smo se znašli tu, kjer smo, in kam vodijo poti v prihodnost".

Eno najstarejših filozofskih besedil Vzhoda
Festival bo v četrtek, 20. junija, ob 10.30 odprl simpozij o enem najstarejših filozofskih besedil Vzhoda. Na simpoziju o Svetasvatara Upanisadi, enem "najlepše kozmično uglašenih besedil Vzhoda," bodo gostili fizika, kozmologa in ravnatelja Inštituta za kozmologijo in filozofijo narave Petra Pavlovića. Simpozij bo trajal do 17.30.

Igor Krivokapič: A: Simfonija v besedah. Foto: Založba Sanje
Igor Krivokapič: A: Simfonija v besedah. Foto: Založba Sanje

V petek in konec tedna bodo nadaljevali s poezijo, jutranjimi pogovori ob knjigah in izbrano glasbo, plesom in kresom. Festivalsko dogajanje se bo sklenilo v nedeljo s pravljično vasjo za otroke na vrtu Pr' Nanetovih, so še sporočili organizatorji.

Za glasbeni del festivala bodo poskrbeli Andrej Hrvatin - Nimetu, Žiga Golob, Tinkara Kovač, Stefano Bembi in Tomaž Nedoh.

Na predvečer festivala je pod okriljem založbe Sanje v Cankarjevem domu potekal literarni predvečer z glasbenikom in pisateljem Igorjem Krivokapičem, ki je predstavil svoj roman A: Simfonija v besedah, ki uvaja njegovo romaneskno trilogijo.

Ob založbi Sanje sta prireditelja festivala še Društvo festival Sanje in Jamarsko društvo Gregor Žiberna Divača.