Festival bosta podaljšala nastop lanskega nagrajenca bosensko-hercegovskega pisatelja Dževada Karahasana, ki bo predvidoma v novembru, in okrogla miza Kdo je lahko slovenski pisatelj?, ki bo 23. novembra v Trubarjevi hiši literature odprla temo tujih avtorjev, ki živijo in ustvarjajo v Sloveniji. Foto: Ana Jurc
Festival bosta podaljšala nastop lanskega nagrajenca bosensko-hercegovskega pisatelja Dževada Karahasana, ki bo predvidoma v novembru, in okrogla miza Kdo je lahko slovenski pisatelj?, ki bo 23. novembra v Trubarjevi hiši literature odprla temo tujih avtorjev, ki živijo in ustvarjajo v Sloveniji. Foto: Ana Jurc
Trditev sovpada z miselnim svetom Jorgeja Luisa Borgesa, Umberta Eca in Itala Calvina. Ker je bil Manguel eden tistih, ki so brali Borgesu, ko pisatelj zaradi pešajočega vida tega ni več mogel početi sam, najbrž ne gre za naključje.
Okroglo mizo Srednjeevropske pobude bo na festivalu vodil pesnik Gregor Podlogar, ki tudi sam išče inovativne in sveže načine literarnega nastopanja. Med razpravljavci bo Alberto Manguel (na fotografiji), avtor knjige Zgodovina branja, ki velja za enega najboljših poznavalcev te problematike v svetovnem merilu.

Festival v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica na Krasu tudi letos prinaša okrogle mize, branja literatov z vsega sveta, knjižni sejem, kolokvij in še več predvečerov po vsej Sloveniji.

Osrednji dogodek podelitev nagrad
Predsednik Društva slovenskih pisateljev Milan Jesih je na predstavitvi povedal, da je vileniški festival paradni konj društva, ki vsako leto znova ponese slavo v svet. Po uspešno izvedeni tematski trilogiji, ko se je festival posvečal avtorju, literarnim posrednikom in bralcu, letos postavlja v ospredje formo festivala in literarnih nastopov pod geslom Beri v živo. V središču zanimanja bodo literarna branja, različni razmisleki o performativni naravi literature in literarno ustvarjanje Draga Jančarja.

Osrednji dogodek festivala je vse od prve Vilenice, leta 1986, podelitev mednarodne literarne nagrade vilenica, ki jo Društvo slovenskih pisateljev v skladu s statutom Vilenice podeli avtorju iz srednje Evrope za vrhunske dosežke na področju literarnega ustvarjanja in esejistike. Letos bo nagrado prejel romunski pisatelj Mircea Cartarescu, podelili pa bodo še kristal vilenice, mlade vilenice in pisateljsko štipendijo za spodbujanje literarnega ustvarjanja in izmenjave mladih literatov iz Albanije, Belorusije, BiH-a, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Moldavije, Srbije ter Ukrajine.

Sodelovali bodo avtorji iz 20 držav
Na predvečerih v Ljubljani, Kopru, Celju, Mariboru, italijanski Gorici, Sežani, Biljah in Trstu ter na dogodkih rednega in spremljevalnega programa v Lipici, Štanjelu, Sežani, Lokvi in jami Vilenica bo festival gostil več kot 30 avtorjev iz več kot 20 držav, pridružilo pa se jim bo še veliko akademikov, urednikov, založnikov in kulturnih posrednikov iz srednjeevropskih ter drugih držav.

V zbirki Antologije Vilenice bo konec avgusta izšla antologija sodobne turške literature z naslovom Istanbul Turkusu (Prisluškujem Istanbulu), ki vključuje izbor klasičnih pesnikov in prozaistov 20. stoletja.

Koordinatorka projekta Read Me Live Maja Kavzar je povedala, da projekt spodbuja medkulturni dialog, branje razume kot gradnik znanja in prenaša sporočilo, da knjiga premošča razlike med ljudmi. V okviru letošnjega festivala in projekta sodelovanja štirih evropskih festivalov se je odprla spletna stran žive literature Read Me Live, na kateri so dostopni videoposnetki branj dozdajšnjih gostov.