Festival Urška združuje mlade, še neuveljavljene in uveljavljajoče se avtorje, ki pišejo v slovenskem jeziku. Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj izberejo pet finalistov. Foto: Spletna stran JSKD
Festival Urška združuje mlade, še neuveljavljene in uveljavljajoče se avtorje, ki pišejo v slovenskem jeziku. Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj izberejo pet finalistov. Foto: Spletna stran JSKD
Tinka Volarič
Popoldne bodo v Mestni kavarni predstavili pesniški prvenec Tinke Volarič, uršljanke leta 2013, z naslovom Krožnice večglasnih tišin. Pogovor bo vodila pisateljica Gabriela Babnik. Foto: Spletna stran JSKD

Festival nadaljuje in nadgrajuje državna srečanja pesnikov in pisateljev začetnikov, ki so se začela pred več kot 40 leti v Gradišču pri Lenartu, sedanji Sv. Trojici, na pobudo tamkajšnjega kulturnega društva. Pred 12 leti se je srečanje vsebinsko preoblikovalo in dobilo novo ime Festival mlade literature Urška.

V teh letih je na srečanjih sodelovalo več kot 5000 mladih avtorjev, od katerih so mnogi danes uveljavljeni književniki.

Izid knjižnega prvenca kot nagrada za uršljana
Na prireditvi, ki bo drevi v Koroški galeriji likovnih umetnosti, bodo izmed petih kandidatov razglasili najbolj perspektivnega mladega literata, uršljana leta 2014.

Za ta častni naslov se je letos potegovalo 81 avtorjev iz vse Slovenije, v finale pa so se izmed 21 regijskih izbrancev po izboru glavnega selektorja festivala, pesnika, esejista in kritika Zorana Pevca, uvrstili Anamarija Cemič, Matej Cigale, Patrik Holz, Maja Miloševič in Petra Žist.

Izbranemu pisatelju ali pisateljici oz. uršljanu 2014 bo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki je organizator festivala, prihodnje leto za nagrado natisnil knjigo.

Besedila finalistov v interpretaciji slovenjegraških dijakov
Osrednja prireditev nosi naslov Skleklam svoj jezik. Besedila finalistov bodo interpretirali dijaki Gimnazije Slovenj Gradec v režiji Drage Ropič, glasbena skupina Kavaret in sodobne plesalke v projektu Besede plešejo.

Na drevišnji prireditvi bodo obiskovalci tudi premierno slišali letošnji Mentorjev feferon avtorja Marka Skoka - Mezopotamskega, najboljšo protestno pesem leta 2014 z naslovom Nevidni, ki jo je uglasbila zasedba Kavaret, so sporočili z JSKD-ja.

"Literarna popotovanja skozi svetove nominirancev"
Praznovanje mlade literature se začenja že dopoldne v Knjižnici Ksaverja Meška, kjer se bodo zbrali finalisti, selektor festivala in gostje, nato pa se bo dogajanje nadaljevalo na različnih lokacijah po koroškem mestu z literarnimi popotovanji skozi svetove nominirancev.

Popoldne bodo v Mestni kavarni predstavili pesniški prvenec Tinke Volarič, uršljanke leta 2013, z naslovom Krožnice večglasnih tišin. Pogovor bo vodila pisateljica Gabriela Babnik, lanska državna selektorica in mentorica prvenca Tinke Volarič.

Festival mlade literature Urška se bo končal v soboto dopoldne z literarno delavnico Poezija in čakanje, ki jo bo v Knjižnici Ksaverja Meška vodil Zoran Pevec.