Pred podelitvijo nagrad je zamišljena okorgla miza o tehničnih zakonitostih kratke zgodbe in kratkega filma in njuni uveljavljenosti. Foto:
Pred podelitvijo nagrad je zamišljena okorgla miza o tehničnih zakonitostih kratke zgodbe in kratkega filma in njuni uveljavljenosti. Foto:

Zmagovalka natečaja, ki ga je razpisal portal Airbeletrina, bo nagrado prejela danes po končani okrogli mizi na temo Kratka zgodba - kratki film v kavarni MGLC-ja na Tivolskem gradu.
Žirija in bralci AirBeletrine (ti so lahko glasovali na portalu) so zmagovalno zgodbo izbirali med 72 prispelimi ovojnicami. Za Nadin prt, zgodbo, kjer je klišejska tema strahu pred sklenitvijo zakonske zveze skozi slogovne in vsebinske elemente transformirana v prepričljivo tragično zgostitev, je pisateljica Mirana Likar Bajželj pobrala dvojno zmago. Nagrada prinaša tako denarni del kot medijsko podporo.
Okrogla miza, ki se bo začela ob 20.00, bo prvi pogovorni večer Airbeletrine, s tem pa tudi prva predstavitev novega uredništva tega vodilnega slovenskega literarnega portala.
Airbeletrina ima trenutno od 800 do 1.200 klikov dnevnega obiska, njeno delovanje pa poleg informacijske, tekstualne in multimedijske razsežnosti vključuje tudi pozive, kakršen je bil nedavni kratkoprozni natečaj, in javne dogodke, kakršen bo drevišnji večer, je poudaril odgovorni urednik AirBeletrine Aljaž Kovač.
Med pisanimi in posnetimi zgodbami
Odgovorni urednik je prepričan, da je v kontekstu natečaja in pravkar končanega ljubljanskega filmskega festivala nujno razmisliti o obeh kratkih formah ustvarjanja ter ju med sabo primerjati, da bi se razjasnile nekatere terminološke nejasnosti in se določil okvir, v katerem se razvijata. Na okrogli mizi bodo tako odprli konkretna vprašanja o tehničnih zakonitostih obeh medijev in zarisali mednarodni lok njune uveljavljenosti.
O lastnostih, skupnih točkah in razlikah teh dveh umetniških oblik bodo razpravljali trije gosti, ki vsi z eno nogo prebivajo v svetu filma, z drugo pa v svetu književnosti. To bodo urednik literarne zbirke Beletrina in scenarist Mitja Čander, urednik filmske revije Ekran Gorazd Trušnovec ter pisatelj, režiser in scenarist Nejc Gazvoda.