Jean-Claude Mourlevat. Foto: Wikipedia Commons
Jean-Claude Mourlevat. Foto: Wikipedia Commons

Knjige Jean-Clauda Mourlevata (1952), ki po besedah žirije zmeraj presenečajo, snov starih epov prenašajo v sodobno resničnost. Pisatelj briljantno obnavlja pravljične tradicije, odprt je tako za stiske kot za lepoto.

Čas in prostor sta v njegovih izmišljenih svetovih izključena, večne teme ljubezni in hrepenenja, ranljivosti in vojne pa so prikazane v natančni in sanjski prozi, je po pisanju nemške tiskovne agencije DPA danes sporočila žirija v Stockholmu.

Jean-Claude Mourlevat je svoj knjižni prvenec izdal leta 1997. Foto: Amazon
Jean-Claude Mourlevat je svoj knjižni prvenec izdal leta 1997. Foto: Amazon

Stvaritve v duhu "mame" Pike Nogavičke
Švedski svet za umetnost podeljuje nagrado ALMA avtorjem in ilustratorjem mladinske književnosti, pripovedovalcem pravljic ter promotorjem branja. Nagrada je namenjena pisateljem ter ilustratorjem, ki delujejo v duhu Astrid Lindgren (1907–2002). Nagrado, vredno pet milijonov kron (slabega pol milijona evrov), pa je švedska vlada ustanovila v letu pisateljičine smrti.

Letošnji nominiranci iz skoraj 70 držav
Kot prva sta leta 2003 nagrado ALMA prejela ameriški pisatelj in ilustrator Maurice Sendak (1928–2012) ter avstrijska avtorica Christine Nöstlinger. Lani jo je prejela južnokorejska avtorica in ilustratorka Baek Hee-na, letos pa je bilo zanjo nominiranih 262 avtorjev iz 68 držav.

Neredko nominirani tudi naši ustvarjalci
Tudi slovenska literarna imena so se že večkrat znašla na seznamu nominirancev za to prestižno nagrado, med njimi Marlenka Stupica, Marija Lucija Stupica, Lila Prap, Alenka Sottler, Janja Vidmar, Damijan Stepančič, Andrej Rozman - Roza, Peter Škerl, Anja Štefan in Slavko Pregl.