V slovenščino imamo prevedena dva Ramirezova romana: Si se ustrašil krvi? in Margarita, lepo je morje. Foto: EPA
V slovenščino imamo prevedena dva Ramirezova romana: Si se ustrašil krvi? in Margarita, lepo je morje. Foto: EPA

Nagrada Carlosa Fuentesa je vredna 250.000 dolarjev, kar je približno 200.000 evrov. Pred dvema letoma jo je ustanovila mehiška vlada, namenjena je literarnim stvaritvam v španskem jeziku. Podeljujejo jo 11. novembra, na obletnico Fuentesovega rojstva.

Od literata do politika in nazaj
Sergio Ramirez, rojen leta 1942, je po končanem študiju prava nekaj časa živel v izgnanstvu v Kostariki, kjer je z drugimi nikaragovskimi političnimi emigranti razvil živahno publicistično dejavnost. Leta 1960 je ustanovil revijo Ventana in hkrati vodil istoimensko literarno gibanje.

Leta 1977 je postal vodja t. i. Skupine dvanajstih, v kateri so zbrani intelektualci javno podprli Sandinistično fronto narodne osvoboditve (FSLN) v njenem boju proti diktaturi Anastasia Somoze. Po zmagi revolucije je leta 1984 postal podpredsednik v vladi Daniela Ortege, a se je pozneje z njim razšel.

K literaturi se je po delovanju v politiki vrnil leta 1996. Danes velja za enega najpomembnejših latinskoameriških pisateljev. Napisal je več kot 50 knjig, njegova dela so prevedena v številne jezike. V slovenščino imamo prevedena njegova romana Si se ustrašil krvi? in Margarita, lepo je morje. Ob izidu slovenskega prevoda zadnjega je pisatelj maja letos tudi obiskal Ljubljano.

Nagrada, poimenovana po pripadniku magičnega realizma
Mehiški pisatelj in esejist Carlos Fuentes (1928-2012) je skupaj z Gabrielom Garcio Marquezom, Mariom Vargasom Lloso in Cabrero Infantejem ustvarjal romane, ki se uvrščajo v magični realizem. Med njegovimi bolj znanimi deli je roman Smrt Artemia Cruza, z delom Terra nostra pa je ustvaril izjemno fresko bogate mehiške zgodovine in se uvrstil v sam vrh svetovne književnosti.