Letošnja prejemnica britanske literarne nagrade costa za knjigo leta je The Volunteer: The True Story of the Resistance Hero who Infiltrated Auschwitz (Prostovoljec: Resnična zgodba o junaku odpora, ki se je vtihotapil v Auschwitz). Biografijo člana poljskega odporniškega gibanja med drugo svetovno vojno Witolda Pileckega je napisal britanski novinar in pisatelj Jack Fairweather.

Jack Fairweather ob razglasitvi letošnjega prejemnika nagrade costa. Foto: EPA
Jack Fairweather ob razglasitvi letošnjega prejemnika nagrade costa. Foto: EPA

Leta 1978 rojeni avtor je s to knjigo sprva osvojil nagrado costa za najboljšo biografijo. S tem se je uvrstil v bitko za nagrado za knjigo leta, saj dobitnika glavne nagrade costa izberejo med zmagovalci v petih kategorijah: poleg biografije še v kategorijah prvenec, roman, poezija in otroška knjiga.

Lastno žrtvovanje za obveščanje sveta o holokavstu
Poljski upornik Witold Pilecki je prostovoljno vstopil v nemško koncentracijsko taborišče Auschwitz, da bi svet opozoril na nacistični stroj smrti, s čimer je odigral pomembno vlogo pri obveščanju sveta o holokavstu, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Witold Pilecki na posnetku iz leta 1947. Foto: Wikipedia
Witold Pilecki na posnetku iz leta 1947. Foto: Wikipedia

Leta 1901 rojeni Witold Pilecki je med drugo svetovno vojno dopustil, da so ga ujeli, zato da bi vstopil v Auschwitz. Iz taborišča je pobegnil leta 1943, a mu je v času, ko je bil zaprt, uspelo pretihotapiti poročila, ki opisujejo tamkajšnja grozodejstva. Po prirejenem sojenju ga je leta 1948 usmrtila poljska komunistična oblast, njegovega groba pa še do danes niso našli.

Pol stoletja življenja v nevednosti
Avtor knjige je nagrado posvetil junakovima otrokoma Andrzeju in Zofii, ki sta v otroštvu v času komunizma slišala za očetovo usmrtitev, ki so jo utemeljili z besedami, da gre za "sovražnika države".

"Leta 1948 sta bila v šoli v komunistični Poljski in slišala, ko so po zvočniku oznanili, da so ga pravkar usmrtili kot izdajalca in sovražnika države. Nadaljnjih 50 let nista vedela, kaj je njun oče naredil v Auschwitzu," je po poročanju Guardiana dejal letošnji nagrajenec. "V zadovoljstvo in čast mi je, da lahko v svoji pisateljski karieri delim njegovo zgodbo z vami," je še dodal Fairweather.

Nagrado costa podeljujejo knjigam v angleškem jeziku, katerih avtorji so iz Velike Britanije ali Irske. Foto: EPA
Nagrado costa podeljujejo knjigam v angleškem jeziku, katerih avtorji so iz Velike Britanije ali Irske. Foto: EPA

Po mnenju predsednice žirije Sian Williams gre za delo, "ki ga je treba prebrati", pri čemer dodaja, da je zgodba o odporu v taborišču še vedno neizrečen del zgodovine Pileckega. Ob tem je pohvalila avtorjevo poročanje, saj je namreč uporabil, navedel in prevedel na tisoče primarnih virov, medtem ko je raziskoval življenje protagonista svoje knjige.