"Knjiga preprosto poje. Nisem je mogel odložiti," je o "sokolu" zapisal Mark Haddon, avtor uspešnice Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa. Foto: Reuters
Nominiranci v vseh petih tekmovalnih kategorijah, še preden je bila razglašena zmagovalka. Foto: Reuters
Nagrado costas so začeli podeljevati že leta 1971, takrat še kot nagrado whitbread. Foto: Reuters

Novelizirana biografija H is for Hawk je bil ta teden izbrana za dobitnico nagrade costa za leto 2014; čast pride v spremstvu čednega kupčka denarja, Helen Macdonald tako dobi tudi 30 tisoč funtov (dobrih 40 tisoč evrov). Že novembra so jo na Otoku nagradili s priznanjem Samuela Johnsona, ki se podeljuje za nefiktivno prozo.

Na čelu letošnje žirije je sedel pisatelj Robert Harris, ki je v imenu kolegov utemeljil odločitev, češ da jih je knjiga "preganjala" in da je ena tistih, ki jih ne bodo nikoli pozabili. "Vsi se strinjamo, da gre za čudovito, mišičasto, natančno, kot skalpel ostro prozo. Vse niti pripovedi je prepletlo zelo izpiljeno in inteligentno pisateljsko pero."

Visoko priporočilo
"Nekatere knjige nagrade dobijo, ker njihova narava to terja, ampak bralstvo jih nikoli čisto ne dojame. To pa je knjiga, ki bo po mojem mnenju všeč vsakomur."

Obenem je knjigo Macdonaldove doslej pohvalil še vsak recenzent, ki se je lotil pisanja o njej. Gre za pripoved o zgodovinarki, ilustratorki in naravoslovki s Cambridgea, ki jo očetova smrt pahne v tako globoko žalovanje, da se loti norega projekta: zdresirala bo najbolj neukrotljivo ptico ujedo, kragulja golobičarja. S to osrednjo pripovedjo je prepletena biografija britanskega pisatelja TH Whita, ki je 60 let pred njo prav tako dresiral golobičarja.

Harris priznava, da je žirija imela pred očmi, da je knjiga H is for Hawk ravno pred kratkim dobila pomembno nagrado, a to njihove odločitve ni spremenilo: "Težko je reči: Ok, ta je že dobila svojih pet minut pozornosti."

Seveda se da primerjati različne literarne zvrsti
Nagrada costa se od drugih literarnih priznanj razlikuje v tem, da žirija najprej izbere zmagovalce v posameznih kategorijah - najboljši roman, biografija, pesniška zbirka, prvenec in knjiga za otroke - potem pa izmed teh izbere še "glavnega" zmagovalca. Letos so za odločitev potrebovali pičlih 90 minut, čeprav končna izbira ni bila enoglasna. Drugih podrobnosti Harris ni razkril: "Sam sem že sodeloval na literarnih tekmovanjih in verjemite mi, da ni nobena tolažba, če izveš, da si skoraj zmagal."

Lahko pa ugibamo, da je bila najbrž blizu tudi vsesplošna favoritka Ali Smith z romanom How To Be Both, ki je bil lani na koncu drugi v izboru za Bookerjevo nagrado. V izboru so bili še Jonathan Edwards s pesniško zbirko My Family and Other Superheroes, Emma Healey s prvencem Elizabeth is Missing in Kate Saunders z otroško knjigo Five Children on the Western Front.