Foto: Založba Miš
Foto: Založba Miš

Nagrado Kristine Brenkove podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije. Podelitve letos zaradi epidemioloških ukrepov ne bo. Nominirani avtorji, ilustratorji in založbe bodo plakete prejeli po pošti, so sporočili iz zbornice.

Poleg nagrade za izvirno slovensko slikanico so s priznanjem nagradili slikanico Baraga: črna suknja med Indijanci Damijana Stepančiča in slikanico Braneta Mozetiča Ahil in Patrokles z ilustracijami Ane Lucije Šarić.

"V slikanici Petra Svetine je več kot 40 zelo kratkih pripovednih besedil, ki bi jih lahko označili tudi kot pesmi v prozi, saj je avtor posebno pozornost namenil njihovi pomenski zgoščenosti, ritmu in zvenu besed. Zgodbe vsebinsko sicer niso povezane, a knjiga kljub temu deluje kot zaokrožena celota, ki preko niza asociacij, pomenskih prebliskov in miselnih obratov omogoča neskončna domišljijska popotovanja, odvisna od vsakega posameznega bralca," piše v obrazložitvi nagrade.

Mojstrstvo ilustratorja Igorja Šinkovca pa se kaže v tem, da je ilustracije izredno dobro uskladil z besedilom: oblike in barve nikjer ne prevladajo, temveč vedno domiselno sodelujejo s kratkimi zgodbami. Z rahlo nihajočo linijo, ki obkroža predmete in figure, je Šinkovec ustvaril enakomeren ritem. Taktu pa ne sledijo le risbe, ampak tudi inicialke.

Za inovativno likovno interpretacijo
Posebno priznanje za inovativno likovno interpretacijo so podelili slikanici Baraga: črna suknja med Indijanci (Družina) Damijana Stepančiča, ki se po pisanju žirije umešča v polje med slikanico in strip.

Avtor je napisal zgodbo o misijonarju Frideriku Baragi (1797–1868), ki je deloval med kanadskimi staroselci, hkrati pa je ustvaril več kot 150 risb z ogljem.

Foto: Družina
Foto: Družina

Žirija tudi slikanico Ahil in Patrokles (Škuc) Braneta Mozetiča nagrajuje s posebnim priznanjem za inovativno likovno interpretacijo. Knjigo, ki je nastala na podlagi znamenitega starogrškega mita o Troji, je ilustrirala Ana Lucija Šarić, ki je Mozetičevo zgodbo interpretirala s sodobnimi likovnimi sredstvi, vendar se je pri oblikovanju likov naslonila na motiviko grških vaz in jo domiselno preoblikovala. Knjiga po mnenju žirije izstopa zaradi subtilno izpeljane teme – homoerotična ljubezen je namreč redko tema otroških slikanic – in slikarsko zelo zanimivih ilustracij.

Žirija v sestavi predsednica Darka Tancer Kajnih, Maja Logar, Ciril Horjak in Zdravko Kafol je skupaj pregledala 27 slikanic, ki so jih založbe kot prijavitelji poslale na razpis.

Nominiranke so bile še slikanica Slavka Pregla O fantu, ki je lepo pozdravljal (Mladinska knjiga), ki jo krasijo ilustracije Marjana Mančka, slikanica Milana Dekleve Mala Alma na veliki poti (Mladinska knjiga), ki jo je ilustrirala Huiqin Wang, slikanica Anje Štefan Imam zelene čeveljčke (Mladinska knjiga) z ilustracijami Jelke Reichman ter slikanica Strašni Karlo (Morfem) avtorice Helene Kraljič in ilustratorke Tine Dobrajc.

Lani je nagrado prejela avtorska knjiga Andreje PeklarLuna in jaz.