Hanzeatsko mesto Lübeck. Foto: EPA
Hanzeatsko mesto Lübeck. Foto: EPA

Osemintridesetletna pisateljica iz Bremna, ki živi v Berlinu, je danes ena najbolj vsestranskih nemško govorečih avtoric, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Od prvenca Gegend (2006), lakoničnega družinskega romana, je poleg nekaj knjig poezije in esejev izdala še štiri romane, ki ubesedujejo "boleče relevantna problematična področja današnjega časa hkrati pa izkazujejo veliko jezikovno virtuoznost".

Pisatelj Thomas Mann. Foto: AP
Pisatelj Thomas Mann. Foto: AP

Njen zadnji roman, Schutzzone iz leta 2019, se dogaja med Burundijem, Ženevo in Haagom, in tematizira vprašanja, kaj počnejo in kaj sploh lahko storijo Združeni narodi.

Nagrado ji bodo po napovedih podelili 12. novembra v gledališču v Lübecku. Nagovor z utemeljitvijo bo podala Sandra Kegel, literarna kritičarka in urednica za kritiko in literaturo pri časopisu Frankfurter Allgemeine Zeitung, še poroča DPA.

Nagrado, poimenovano po nemškem pisatelju in nobelovcu Thomasu Mannu, hanzeatsko mesto Lübeck in Bavarska akademija lepih umetnosti podeljujeta od leta 2010, izmenjaje v Lübecku in Münchnu. Lani jo je dobil italijanski pisatelj Claudio Magris, pred njim pa med drugim še Brigitte Kronauer, Rüdiger Safranski in Juli Zeh, prva pa jo dobila Christa Wolf.