Izbrani avtor bo Cankarjevo nagrado prejel za določeno literarno področje, ki ga je Cankar mojstrsko obvladoval. Foto: BoBo
Izbrani avtor bo Cankarjevo nagrado prejel za določeno literarno področje, ki ga je Cankar mojstrsko obvladoval. Foto: BoBo

Nagrado bodo podelili letos prvič, in sicer na Vrhniki, ko bodo to dopuščale razmere.

Novo literarno nagrado lahko prejme delo s katerega koli področja ustvarjanja Ivana Cankarja - pesniška zbirka, roman, drama ter zbirka kratkih pripovedi ali esejev. Obsega priznanje, utemeljitev in 5000 evrov. Nagrado so lani ustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU, darovalka nagrade je Občina Vrhnika.

Sorodna novica Vinko Möderndorfer: Ljudomrznik na tržnici

Möderndorfer je nominiran z zbirko esejev, dnevnikov in krajših mnenjskih zapisov Ljudomrznik na tržnici. Po mnenju žirije se zbirka kot celota neposredno navezuje na Cankarjevo tradicijo angažiranih, družbenokritičnih besedil, ki na slogovni ravni lahkotno prehajajo iz publicističnega v literarni žanr.

Obenem se polemika in satira izmenjujeta s poetičnimi razmisleki o lastni umetniški praksi in ustvarjalnem procesu. Na tematski ravni Möderndorfer spregovori o položaju sodobnega umetnika v času, ko se zdi, da niti oblast niti množica nista zmožni prepoznati transformativnega potenciala umetnosti tako za posameznika kot za družbo.

Sorodna novica Sebastijan Pregelj: V Elvisovi sobi

Skozi otroške in pozneje mladostniške oči
V Pregljevem generacijskem romanu V Elvisovi sobi bralec spremlja odraščanje generacije, rojene v zgodnjih 70. letih preteklega stoletja. Prvoosebni pripovedovalec spremlja dogodke skozi svoje otroške in pozneje mladostniške oči, pri čemer se skozi svojo omejeno perspektivo dotika družbenega dogajanja od Titove bolezni do osamosvojitve Slovenije in vojne v Bosni. Omejena perspektiva glavnega lika narekuje preprosto izražanje in skopo karakterizacijo likov. Tematska in slogovna raven romana, ki odlično prikaže pisateljevo generacijo, sta prepričljivo usklajeni, piše v utemeljitvi.

Sorodna novica Slovenska erotična drama kot "subverzivna politična gesta"

Drzno, avtorsko prepoznavno in suvereno
Simona Semenič je nominirana za igro To jabolko, zlato. V njej se ukvarja z žensko željo, z njenim ozaveščanjem in potlačitvami. Tri ženske v različnih obdobjih sanjajo iste sanje. Da so kraljice in jim je na voljo špalir služinčadi in se potem zbudijo in o svojih zdaj ozaveščenih željah in sprotnih spolnih praksah spregovorijo zaupnicam in župniku.
Igra je napisana v neposrednem, poltenem, gladko govorljivem in nekoliko stiliziranem jeziku, pogosta so zrcaljenja, ki kažejo temeljno zagato z užitkom, opozarjajo na njegovo začasnost in nujnost meje, hkrati omogoča kar največji razpon glede morebitnih uprizoritvenih praks. Kot piše v utemeljitvi, Simona Semenič slovensko dramatiko razširja na prej neizpisana področja in brez zadržkov spregovori o ženskem užitku, kar izpiše drzno, avtorsko prepoznavno in suvereno.

Sorodna novica Brane Senegačnik: Pogovori z nikomer

Nevpadljivo vabilo k tihemu razmišljanju
Senegačnik je nominiran za zbirko Pogovori z nikomer, s katero se po mnenju žirije vrača k temeljem poezije s samostojnim, inovativnim in obenem prepoznavnim odnosom do tradicije klasičnega in sodobnega slovenskega strukturiranega verza.

"Pesmi so refleksivne, ukvarjajo se z najglobljimi bivanjskimi vprašanji. Skozi čutno nazorne podobe, ki jih lirski subjekt največkrat zajema iz narave ali iz umetnosti, je Senegačnik razvil prepoznavno osebno govorico. Zbirka Pogovori z nikomer je nevpadljivo vabilo k tihemu razmišljanju v našem preglasno hreščečem času," piše v utemeljitvi.

Nominirance je izmed dvanajstih predlogov izbrala žirija, ki jo sestavljajo predsednik Ivan Verč ter Ana Geršak, Darja Pavlič, Matej Bogataj in Niko Grafenauer.