Roman pripoveduje o srhljivih poskusih iztrebljenja koroških Slovencev v času nacizma med drugo svetovno vojno. Foto:
Roman pripoveduje o srhljivih poskusih iztrebljenja koroških Slovencev v času nacizma med drugo svetovno vojno. Foto:

Po nagradi Ingeborg Bachmann, ki velja za eno najpomembnejših nagrad v nemškem govornem prostoru, nagradi sklada Ravensburger Verlag, nazivu častne občanke Železne Kaple in velikem zlatem častnem znaku dežele Koroške je tokratna nagrada v vrednosti 7.000 evrov še ena v vrsti priznanj za leta 1961 rojeno koroško Slovenko. Med drugim je leta 1989 prejela tudi nagrado Prešernovega sklada.

Roman Angel pozabe (Engel des Vergessens) je med 25 deli izbrala 19-članska žirija, ki ji je predsedoval avstrijski socialdemokrat in poslanec Evropskega parlamenta Hannes Swoboda, tudi podpredsednik skupine evropskih socialistov in demokratov.

Haderlapova v družinski zgodbi treh generacij osvetljuje upor koroških Slovencev proti nemški vojski. "Veliko priznanje je, da je pričujočo nagrado prejel roman, ki odpira doslej zamolčano temo," je dejal Kaiser, ki je tudi namestnik deželnega glavarja avstrijske Koroške.

Bruno Kreisky (1911–1990) je bil avstrijski minister za zunanje zadeve in kancler. Za leto 2010 je po njem poimenovano nagrado prejel Charles Taylor za knjigo Ein säkulares Zeitalter.

Besede se na papir niso prelile z lahkoto
"Pripovedujem zgodbe drugih," o svojem delu pravi Haderlapova, ki je snov za roman dolga leta nosila v sebi – dokler ni čas dozorel, da jo prelije na papir. "Tudi zaradi tega, ker gre za stvar, ki mora rasti in o kateri sem morala v miru raziskovati. Pisanje je bilo velik napor," je povedala pisateljica, ki je pred tem romanom nase opozorila predvsem z liriko v slovenskem jeziku.