Slavko Pregl se s svojimi avtorskimi deli uvršča med najbolj priznane mladinske pisatelje in pripovednike. Foto: RTV SLO
Slavko Pregl se s svojimi avtorskimi deli uvršča med najbolj priznane mladinske pisatelje in pripovednike. Foto: RTV SLO
Teater Narobov
Za popestritev večera je poskrbel Teater Narobov. Foto: RTV SLO/K. S.
Gabriela Babnik za MMC
Nagrajenec Slavko Pregl

Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo je na slovesnosti v Cankarjevem domu Združenje založnikov pri GZS-ju letos podelilo Slavku Preglu. Strokovna žirija je izbor pojasnila z besedami, da je Slavko Pregl v 40 letih delovanja pustil globok pečat na različnih področjih založništva v Sloveniji, kot tudi na mednarodnem področju. Ob tem pa Pregl, ki je tako doma kot v tujini prejel že veliko različnih nagrad, skrbi tudi za samozavestno mednarodno uveljavljanje slovenskega založništva in avtorjev.

Deluje kot urednik in organizator več kot 50 izvirnih likovnih monografij, žirija pa je poudarila tudi pomen v mladinski literaturi in njegovem prispevku k širjenju bralne kulture med mladimi, kar mu je uspelo predvsem kot predsedniku Društva Bralna značka Slovenije. V tej funkciji je namreč dal gibanju nov zagon in širino.

Preostali nagrajenci so ...
Podelili so tudi nagrado za najboljši literarni prvenec, ki jo je prejela Gabriela Babnik za roman Koža iz bombaža. Najboljša mlada prevajalka je Nada Grošelj, ki je prepričala s prevodoma Ugrabitev Prozerpine Klavdijana in Zgodovina branja Alberta Manguela. Krilati lev za najbolj kakovostno izdelavo knjige je odletel Gorenjskemu tisku za knjigo Cubo slaščice, nagrade za najlepšo slovensko knjigo 2007 na področju oblikovanja pa so prejeli Matjaž Wenzel, Peter Škerl in Helena Vrišer, Matjaž Tomažič, Mateja Jenič in Radovan Jenko.


Intimno srečanje dveh in prevod naivne očarljivosti
Najboljši literarni prvenec Koža iz bombaža Gabriele Babnik je žirija opisala z besedami, da gre za domiselno in sugestivno napisan roman o intimnem srečanju dveh, moškega in ženske, iz popolnoma različnih kulturnih prostorov, evropskega in afriškega. Izbor za nagrado za mladega prevajalca, ki ga podeljuje Društvo slovenskih prevajalcev, je žirija pojasnila z besedami, da je Nada Grošelj v modernem jeziku in v prožnih heksametrih poustvarila naivno očarljivost in baročno-retorični izraz Klavdijanove pesnitve. Zgodovina branja pa "je prevod intelektualno izredno bogatega dela, po svoji sproščeni berljivosti pa tudi avtonomen prispevek k slovenski esejistični kulturi".
Knjiga Cubo slaščice je prepričala z ...
Nagrado krilati lev podeljuje Združenje grafičarjev pri GZS-ju, tokratni izbor pa so med drugim pojasnili z besedami, da je besedilo sestavljeno pregledno, čitljivost je zadovoljiva, hkrati so poudarjanja izbrana primerno, kar pripomore k preglednosti podatkov. Slikovno gradivo odlikuje odlična reprodukcija, velika enakomernost, dobra ostrina, mirni mehki tonski prehodi in izredna čistost.

Na odprtju sejma, ki sta ga pripravila Gospodarska zbornica Slovenije - Združenje knjižnih založnikov in Cankarjev dom, so nastopili letošnji Ježkovi nagrajenci, člani Teatra Narobov, zbrane pa je nagovoril fotograf in filozof Evgen Bavčar. Odprtja sejma pa so se udeležili tudi bodoči predsednik države Danilo Turk, minister za kulturo Vasko Simoniti ter ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Uran.

M. K. in K. S.

Gabriela Babnik za MMC
Nagrajenec Slavko Pregl