"Prav zaradi Stanke Golob antikvariat že dolgo ne pomeni samo polic, polnih prebranih knjig, je kraj, kjer se mnogi skrijejo pred tempom sodobnega sveta. To je prostor, kjer se s pomočjo nagrajenke srečata sedanjost in preteklost," je v utemeljitvi nagrade zapisala žirija. Foto: EPA
Srečko Mrvar pa si je po mnenju žirije nagrado prislužil zaradi uspešnosti založbe Učila International, ki jo je "praktično iz nič" pripeljal med največje slovenske založbe. Foto: EPA
Knjigotržci proti svetovni krizi

Društvo slovenskih založnikov nagrado naj knjigotržec 2008 letos podeljuje drugič. Stanka Golob v Trubarjevem antikvariatu že leta prireja številne kulturne dogodke - dražbe starih knjig in tiskov, tematske razstave in glasbeno-literarne večere. Vsako leto sodeluje tudi na sejmu Antika v Narodnem muzeju Slovenije.

"Zaradi Golobove je antikvariat več kot le police, polne knjig"
"Prav zaradi Stanke Golob antikvariat že dolgo ne pomeni samo polic, polnih prebranih knjig, je kraj, kjer se mnogi skrijejo pred tempom sodobnega sveta. To je prostor, kjer se s pomočjo nagrajenke srečata sedanjost in preteklost," je v utemeljitvi nagrade zapisala žirija s predsednikom Matjažem Vračkom in člani Katjo Kovač, Nedo Pagon, Matjažem Bizjakom in Gregorjem Macedonijem.

Cilj nagrade naj knjigotržec je opozoriti na tiste posameznike, ki so s svojim pristopom in z delom opazno zaznamovali trženje in prodajo knjig v preteklosti ali so vzpostavili pomembno povezovalno vlogo med knjigo ter kupcem oziroma bralcem knjige.

"Založba Učila international iz nič med največje založbe"
Nagrado naj založnik leta 2008 letos prav tako drugič podeljuje Društvo slovenskih knjigotržcev. Srečko Mrvar si je po mnenju žirije nagrado prislužil zaradi uspešnosti založbe Učila International, ki jo je "tako rekoč iz nič" pripeljal med največje slovenske založbe. Odlično sodelovanje s slovenskimi knjigotržci se kaže v njegovih stalnih, številnih in neumornih dejavnostih, ki jih niza drugo za drugo in so vedno tudi zelo uspešne.

Na slovenski knjižni trg je Mrvar vnesel številne nove projekte in še neznane knjigotrške prijeme. Prvi je začel izdajati žepne knjige, ki so naletele na lep odziv pri kupcih. Njegove akcije "tri za dva" so spodbudile knjigarnarje k drugačnemu razmišljanju in močno povečale prodajo. Izziv je bilo zanj izdajanje polemičnih, za koga spornih ali neprimernih knjig, ki pa so dosegle dobro prodajo.

Strokovna žirija s predsednikom Borisom Bercetom in člani Meto Erbežnik, Metodom Gartnerjem, Matejem Krajncem, Danico Rupnik in Sašo Vodovnik je v imenu slovenskih knjigotržcev ugotovila, da je iz navedenih razlogov Mrvar v preteklem letu na področju založništva napravil največ.

Cilj nagrade naj založnik je izpostaviti posameznike, ki so s svojim pristopom in z delom vidneje zaznamovali izdajanje knjig v preteklem letu ali so gradili pomembno povezovalno vlogo med založbo in knjigotržci.

Akademija se je končala, kongres se nadaljuje
Tretja izdaja knjigotrške akademije Društva slovenskih knjigotržcev se je sklenila v Portorožu s podelitvijo nagrad, kongres Knjiga na Slovenskem, ki ga prireja Društvo slovenskih založnikov, pa se s predstavitvijo projekta lestvice najbolj prodanih knjig NAJ 10 in predavanjema nadaljuje še v petek, 5. junija.

B. K.

Knjigotržci proti svetovni krizi