Ko je imel Rhett Butler Scarlett in njene muhavosti dovolj, ji je to dal jasno vedeti. Foto:
Ko je imel Rhett Butler Scarlett in njene muhavosti dovolj, ji je to dal jasno vedeti. Foto:

Britanska anketa, v kateri je sodelovalo dva tisoč ljudi, je pokazala, da so bralci še vedno najbolj navdušeni nad mrtvo hladno prho, ki jo v romanu V vrtincu od Rhetta Butlerja dobi Scarlett O'Hara: "Iskreno, draga, mi je prekleto vseeno." ("Frankly, my dear, I don't give a damn.") - replika, ki je najbrž slavna predvsem zaradi filmske adaptacije, v kateri sta blestela Clark Gable in Vivien Leigh.

Na drugo mesto se je uvrstila Lady Bracknell, lik iz drame Oscarja Wilda Pomembno se je imenovati Earnest: "Izgubiti enega starša, gospod Worthing, se morda zdi nesrečen slučaj; izgubiti dva pa deluje kot gola brezbrižnost."

Prvo trojico zaokroži še ena uporabna žaljivka, tokrat novejšega datuma. "Naj tvoje genitalije dobijo krila in odletijo proč," je bizarna žaljivka, ki jo želva izusti v romanu Terryja Prachetta Small Gods.

Visoko po številu glasov so se uvrstili še dovtipi Jane Austen, Agathe Christie in seveda Williama Shakespeara, ki si je še posebej rad izmišljeval sočne načine, kako nekoga poslati k vragu.

"Jasno je, da dobra žaljivka v spominu ostane vsaj toliko kot kipeča romanca ali tragičen konec, ko gre za književnost," je vse skupaj komentiral direktor TV-mreže UKTV, ki je anketo naročila.