McCarthy, ki je pred pulitzerjem dobil že Nacionalno knjižno nagrado in Nacionalno knjižno nagrado združenja kritikov, je z romanom The Road dosegel največji uspeh. Gre za pogosto strašljivo zgodbo o očetu in sinu v postapokaliptični pokrajini, ki so jo mnogi kritiki uvrstili med najboljša dela leta 2006. Seveda pa je k prodaji najbolj pripomogel televizijski intervju pri Oprah Winfrey. Foto:
McCarthy, ki je pred pulitzerjem dobil že Nacionalno knjižno nagrado in Nacionalno knjižno nagrado združenja kritikov, je z romanom The Road dosegel največji uspeh. Gre za pogosto strašljivo zgodbo o očetu in sinu v postapokaliptični pokrajini, ki so jo mnogi kritiki uvrstili med najboljša dela leta 2006. Seveda pa je k prodaji najbolj pripomogel televizijski intervju pri Oprah Winfrey. Foto:
Prestižnega pulitzerja so dobili tudi novinarji Wall Street Journala, ki so razkrinkali delniške goljufije v ameriških družbah. Foto: RTV SLO/A. K.
John Coltrane
Legendarnemu džezsaksofonistu so častno Pulitzerjevo nagrado podelili posthumno.

To prestižno nagrado je za raziskovanje goljufij z delnicami v ameriških družbah dobil newyorški dnevnik The Wall Street Journal, osebje tega časopisa pa je dobilo tudi pulitzerja za mednarodno poročanje, natančneje za pokrivanje razvoja kapitalizma na Kitajskem. Novinarji časopisa Oregonian iz Portlanda so dobili Pulitzerjevo nagrado za "breaking news" o družini, ki je izginila v oregonskih gorah, Brett Blackledge z Birmingham News v Alabami pa je dobil nagrado za raziskovalno novinarstvo za odkrivanje korupcije in nepotizma v državnem sistemu dveletnih višjih šol.

Novinarske pulitzerje so letos prejeli tudi Andrea Elliot iz New York Timesa, Kenneth Weiss, Rick Loomis in Usha Lee McFarling iz LA Timesa, Debbie Cenziper iz Miami Heralda, Charlie Savage iz Boston Globea, Cynthia Tucker iz Atlanta Journal Constitutiona, Johnatan Gold iz LA Weeklyja in pisci uvodnikov v New York Daily Newsu.

Končno slavje za "novega Faulknerja"
Pulitzerjevo nagrado za leposlovje je za roman The Road dobil 73-letni pisec Cormac McCarthy. To je prva Pulitzerjeva nagrada za McCarthyja, ki ga imajo mnogi za naslednika Williama Faulknerja. Je avtor romanov, kot sta All the Pretty Horses in Blood Meridian. Pred kratkim je McCarthyja doletela najbolj donosna čast v svetu založništva: njegovo delo je v svoj knjižni klub uvrstila Oprah Winfrey in naklada romana je poskočila. Za dramsko besedilo Rabbit Hole je bil nagrajen David Lindsay-Abaire. Gre za dramo o bogatem paru iz predmestja, ki se skuša sprijazniti s smrtjo njunega mladega sina v prometni nesreči.

Za neleposlovno delo je šla Pulitzerjeva nagrada letos v roke Lawrenceu Wrightu za bestseler The Looming Tower, raziskavo ozadja dogodkov 11. septembra 2001. Nagrado za poezijo je dobila pesniška zbirka Native Guard o črnskih vojakih med državljansko vojno, pulitzerja za biografijo pa je dobila Debby Applegate za knjigo o Henryju Wardu Beecherju, duhovniku in abolicionistu iz 19. stoletja z naslovom The Most Famous Man in America.

Dobitnika pulitzerja za zgodovinsko delo sta Gene Roberts in Hank Klibanoff za The Race Beat: The Press, the Civil Right Struggle, and Awakening of a Nation, glasbenega pulitzerja pe je dobil 77-letni saksofonist Ornette Coleman, izumitelj free jazza, ki ga po pomembnosti pogosto primerjajo z Louisom Armstrongom in Charliejem Parkerjem, za posnetek koncerta z naslovom Sound Grammar.

Častni nagradi Coltranu in Bradburyju
Razglasili so tudi dve častni nagradi, eno je dobil pokojni džezist John Coltrane "za njegovo mojstrsko improvizacijo, vrhunsko glasbeno sposobnostjo in ikonično osrednjo vlogo v zgodovini džeza". Tudi znanstvena fantastika, umetniška oblika, dolgo spregledana pri pulitzerjih, je bila počaščena - 87-letni pisec Ray Bradbury, avtor Fahrenheita 451, jo je dobil za svojo "odlično, plodno in izjemno vplivno kariero".

Kar štiri Pulitzerjeve nagrade od petih knjižnih kategorij so šle v založniško hišo Random House, kar jim predtem še ni uspelo.

Podelili tudi novinarske nagrade EU-ja
V Bruslju so podelili novinarske nagrade EU-ja za leto 2006 "za raznolikost - proti diskriminaciji". Prvo nagrado je za članek Bil sem suženj v Apuliji dobil Fabrizio Gatti, pisec italijanske revije L'Espresso, ki je "pod krinko" raziskoval "suženjsko" delo priseljencev v Apuliji. Drugo nagrado je prejel Madžar Miklos Hargitati za spletni članek Naša lastna ciganska hči, tretjo nagrado pa belgijska novinarka Petra Sjouwerman, ki je za skandinavski časopis De Morgen napisala članek Podjetje zaposluje samo avtiste. Posebno nagrado za mlado novinarko je dobila Finka Henni Helne za članek Matere se učijo jezika svojih otrok v reviji Anna.

A. K.