Alexis Jenni bo po uspehu 'prvenca' najbrž lahko izdal tudi svoja prva dva, še neobjavljena romana. Foto: Reuters
Alexis Jenni bo po uspehu 'prvenca' najbrž lahko izdal tudi svoja prva dva, še neobjavljena romana. Foto: Reuters
Asketske naslovnice založbe Gallimard so pogosto sinonim za izjemno literaturo. Foto: Gallimard

Nagrado Renaudot, ki jo podeljujejo istega dne, pa prejme pisatelj Emmanuel Carrere za delo Limonov.

Dobitnika nagrade Goncourt, ki jo podeljujejo avtorju "najboljšega in najbolj izvirnega proznega dela zadnjega leta" so razglasili, kot narekuje tradicija, v restavraciji Drouant v Parizu. Oseminštiridesetletni profesor biologije je žirijo prepričal v prvem krogu; zanj je glasovalo pet, proti pa trije člani. Poleg Jennija so bili za nagrado nominirani še Carole Martinez (Du Domaine des Murmures), Sorj Chalandon (Retour a Killybegs) in haitijski pisatelj Lyonel Trouillot (La belle amour humaine).

Nagrajenec že na licu mesta dobi simbolično nagrado v višini desetih evrov, vendar pa mu je zaradi časti praktično zagotovljena visoka naklada in dobra prodaja.

Nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1903, so v preteklosti dobili Marcel Proust (1919), Andre Malraux (1933), Simone de Beauvoir (1954) in Marguerite Duras (1984). Lani jo je prejel vedno kontroverzni Michel Houellebecq za svoj najnovejši roman La Carte et Le Territoire. 48-letni Jenni, srednješolski učitelj biologije in oče treh otrok je - tako vsaj piše Le Monde - pred tem napisal že dva romana; enega so založbe zavrnile, drugega pa jim menda ni niti poslal. Francoska umetnost bojevanja, ki tematizira francoske vojaške eskapade v Alžiriji in jugovzhodni Aziji, s pomočjo zgodovine načenja vprašanja trenutne trancoske drže v zvezi z raso in priseljevanjem.

Nagrado Renaudot, ki jo navadno podelijo ob istem času, je tokrat dobil Emmanuel Carrere za potret Eduarda Limonova, "underground" idola v času Leonida Brežnjeva, emigranta v New Yorku, pisatelja v Parizu in ustanovitelja ekstremne nacionalistične stranke v Rusiji.