Darwinovo prelomno delo Izvor vrst, ki je izšlo leta 1859, predstavi idejo, da so se vse vrste razvile iz skupnega prednika.
Darwinovo prelomno delo Izvor vrst, ki je izšlo leta 1859, predstavi idejo, da so se vse vrste razvile iz skupnega prednika. "Darwin nam je pokazal povezanost vseh živih bitij," pravi Alison Pearn, vodja zbirke Darwinova korespondenca v Cambridgeu. "Njegova misel ne umešča samo človeka, ampak vsa živa bitja. Ni izumil termina ali koncepta evolucije, nam je pa dal mehanizem za razumevanje, kako lahko evolucija poskrbi za neverjetno raznolikost na planetu." Foto: AP
Komunistični manifest
Uvodne besede Komunističnega manifesta: Pošast hodi po Evropi – pošast komunizma. Vse moči stare Evrope so se zvezale za sveto gonjo proti tej pošasti, papež in car, Metternich in Guizot, francoski radikali in nemški policaji. Foto: Založba Sanje

Knjiga O nastanku vrst med drugimi nominiranimi knjigami izstopa kot "vrhunski primer tega, zakaj so akademske knjige pomembne" in kot "knjiga, ki je spremenila način, kako razmišljamo o vsem".

Seznam dvajsetih nominiranih knjig so - na čast prvemu britanskemu tednu akademske knjige - sestavili povabljeni prodajalci strokovnih knjig, knjižničarji in založniki, končna presoja o tem, katero delo je bilo res najbolj prelomno, pa je bilo prepuščeno javnemu glasovanju.

Med nominiranci se je znašel zelo pisan nabor knjig - od romana 1984 Georgea Orwella in Bogastva narodov (The Wealth of Nations) Adama Smitha pa do Drugega spola Simone de Beauvoir in Machiavellijevega Vladarja - a Darwinova teorija evolucije je bila s 26 odstotki vseh glasov jasen favorit javnosti.

"Vsak raziskovalec stremi k stvarjenju nečesa tako ključnega"
Profesor Andrew Prescott z Univerze v Glasgowu delo iz leta 1859 opisuje kot "najboljšo demonstracijo tega, zakaj so znanstvene knjige pomembne". "Darwin se je posluževal podrobnega opazovanja sveta okrog sebe, v spremstvu s poglobljeno refleksijo, in tako ustvaril knjigo, ki je spremenila, kako razmišljamo o vsem - ne samo o naravnem svetu, pač pa tudi o veri, zgodovini in družbi," je komentiral. "Vsak raziskovalec, ne glede na to, ali piše knjige, ustvarja digitalne vsebine ali umetnine, stremi k stvarjenju nečesa tako ključnega za zgodovino mišljenja, kot je O nastanku vrst."

Na drugo mesto se je po številu glasov uvrstil Komunistični manifest, ki mu sledijo Zbrana Shakespearova dela in Platonova Država na četrtem mestu; prvo peterico zaokroži Kantova Kritika čistega uma. (Zadnjo je med nominirance uvrstil Alan Staton iz zveze knjigotržcev: "Vladata nam preračunljivost in dvojni rek; pomirjujoče je vedeti, da ljudje še vedno poznajo Kantov kategorični imperativ in ga imajo za pomembnega.")

Strinja se tudi filozof Roger Scruton. "V zadovoljstvo mi je, da je Kritika čistega uma, ki je gotovo eno najtežjih filozofskih del v zgodovini, izbrana med najpomembnejše znanstvene knjige," ga citira The Guardian. "Kant si je zadal izjemno nalogo - pokazati meje človeškega razuma - in obenem zagovarjati uporabo naših intelektualnih zmožnosti znotraj teh omejitev."