Noč knjige je prostovoljni samoorganizirani vsenarodni in mednarodni projekt, ki se letos odvija sedmo leto zapored po Sloveniji, v zamejstvu in drugje po svetu. Foto: Noč knjige
Noč knjige je prostovoljni samoorganizirani vsenarodni in mednarodni projekt, ki se letos odvija sedmo leto zapored po Sloveniji, v zamejstvu in drugje po svetu. Foto: Noč knjige

Virtualno praznovanje svetovnega dneva knjige se seveda dogaja tudi v Sloveniji: Društvo slovenskih pisateljev na Facebooku objavlja najljubše knjige iz slovenske književnosti, Javna agencija za knjigo RS pa je pripravila spletni knjižni sejem, na katerem se založbe predstavljajo z virtualnimi stojnicami, v virtualni obliki svetovni dan knjige praznujejo tudi v Mariboru. Kako pa se bo praznovalo zvečer, ko se svetovni dan prevesi v noč knjige?

Zaradi ukrepov ob koronavirusu, ki prepovedujejo javna zbiranja, bo noč knjige, ki zadnja leta zaznamuje svetovni dan knjige, letos potekala prek spletnih platform. Po besedah pobudnika projekta, založnika Roka Zavrtanika nastajajo zanimive, večinoma trajne vsebine. Mednarodna noč knjige se letos povezuje s staroselci.

Osrednja spletna stran projekta ostaja Noč knjige, številne vsebine pa so dostopne tudi prek družbenih omrežij Youtube, Facebook ipd.

"Ker so vsebine, ki nastajajo, večinoma trajne narave, se spreminja tudi značaj Noči knjige," ugotavlja Zavrtanik. "Noč knjige bo letos trajala tako dolgo, kot bo trajala "noč" na Zemlji. Ni več poudarek le na enkratnih in neponovljivih dogodkih, ki so zdaj zaradi znanih razlogov onemogočeni, temveč so nastajajoče vsebine večinoma trajne narave – za vekomaj na voljo vsem."

Knjižni klubi, debate in recenzije na omrežjih
Organizatorji letos še prav posebej vabijo bralce, naj svoje vtise o potovanjih po knjižnih svetovih delijo v obliki avdio- in videoposnetkov: vnaprej lahko pripravite posnetek lastne pesmi, kratke zgodbe, pravljice, odlomka iz romana, literarne recenzije, navdihnjenega razmisleka o času tu in zdaj, ali pa na ta način posnamete in poustvarite odlomek iz katere vam ljubih knjig. Poskusite se lahko tudi v spletnem predvajanju v živo ("online streaming"), ustvarite spletno zgodbo (ang. "story") na Instagramu ali organizirate knjižni večer s prijatelji prek katere od platform, ki omogočajo komuniciranje na daljavo, kot so Skype, Houseparty, Zoom, FaceTime in drugi.

Rok Zavrtanik ima do te neizogibne digitalizacije sicer določene zadržke: "Uporabljamo vse metode in aplikacije, ki so na voljo. Nobene ne izključujemo. Vsem je skupno predvsem eno, tega nas je naučil Julian Assange, ki ga imajo v samici v sramoto človeštvu: skupno jim je to, da vsem prisluškujejo. In da ti, ki prisluškujejo, nimajo ravno omikanih namenov. No, upamo, da se bodo iz vsega skupaj tudi oni kaj naučili."

Razpisana tema letošnje slovenske noči knjig je tema Ujeti med štirimi zidovi – zgodbe in pesmi iz samoizolacije. Organizatorji prosijo, da prispevke označite s ključnikom #nocpisanja2020, da jih bodo lahko uvrstili na uradno spletno stran. "Delite svoje občutke z drugimi," polagajo na srce. "Zagotovo bodo nekoč pomemben dokument časa."